Raoul Dufy

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Raul Difi)
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Grob Raula Difija

Raul Difi (fr. Raoul Dufy) (Avr, 3. jun 1887Forkalkje, 23. mart 1953.) bio je značajan francuski slikar grafičar, keramičar industrijski likovnjak.

U početku je posećivao večernju umetničku školu u Avru dok nije dobio stipendiju od svog rodnog grada za parisku akademiju Ekol de bozar (fr. École des Beaux-Arts )a zatim je bio i u ateljeu Leona Bonata. U prvim počecima svoje radove je radio pod uticajima impresionista. Prošao je od impresionističkih početaka ka fovizmu, zatim i kubizmu i izradio svoj stil modernog realističkog izraza.

Jedna slika Anrija Matisa ga je okrenula i zainteresirala za fovizam. 1909. godine posetio je sa svojim prijateljem i kolegom Emilom Otonom Fricom Minhen i zapao pod uticaj Pola Sezana.

Kako nije mogao da živi od slikarstva, bavio se još i keramikom, drvorezima a predlagao je i tapiserije. Samo kada je sredinom 1920. i posle 1937. godine promenio svoj stil i prešao od jednog lakog i elegantnog stila na jedan upečatljiv i monumentalan stil on se doživeo priznanja i uvažavanja. On je za Parisku svetsku izložbu 1937. godine za paviljion svetlosti i elektriciteta (Paviljion de la Lumière )izradio i naslikao sliku veličine 600 m² i tada najveću sliku na svetu.

Difi je slikar sunčanoga juga, plaža, brodova i lepote ženskog tela i kao dekorater se proslavio predlozima dekoracija za monumentalne javne objekte. Posle njegove smrti (1953. godine) njegove slike su bile prikazivane na Dokumenta Kasel (dokumenta 1, dokumenta 2 i dokumenta 3)i u Nemačkoj.

Dela[uredi | uredi kod]

Literatura[uredi | uredi kod]

  1. PSN Čekoslovenska akademia vied, Praha 1966.
  2. Istorija umetnosti, Nolit, Beograd 1973.
  3. Mayers Lexikon - ONLINE,
  4. de Wikipedia

Vanjske veze[uredi | uredi kod]