Rampart socijalni centar

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rampart socijalni centar

RampART je skvotirani socijalni centar u oblasti Vajtčepel u Istočnom Londonu. Nastao je preuređenjem napuštene građevine u Rampart ulici, koja je pre toga bila islamska ženska škola. Centar omogućuje prostor širokom spektru grupa za izvođenje njihovih aktivnosti. Vode ga volonteri, oslonjeni isključivo na samofinansiranje, odlučivanje putem konsenzusa i uradi sam kulturu.

Nastanak

[uredi | uredi kod]

RampART je otvoren 21. maja 2004. od raznovrsne skupine umetnika, lokalnih grupa i političkih aktivista, inspirisan socijanim centrima u Rimu, poput Forte Prenestina. Tokom prve godine, centar je organizovao preko 100 kulturnih i političkih dešavanja, i postao je jedan od značajnih aktivističkih mesta u Londonu.

Centar primarno funkcioniše kao otvoreni autonomni protor koji vode volonteri, a svako može da se uključi i da daje predloge na otvorenim sastancima koji se održavaju jednom sedmično. Svi projekti se vode volonterski od strane zainteresovanih, u duhu saradnje, solidarnosti i uzajamne pomoći. Ne finansiraju se putem komercijalnih aktivnosti, već putem dobrovoljnih priloga, benefit žurki, filmskih projekcija i slično.

Projekti

[uredi | uredi kod]

Dešavanja

[uredi | uredi kod]

Organizuju prikupljanje priloga za političke zatvorenike u Argentini, Boliviji i Čileu, za mobilizaciju protiv samita G8, itd. Tokom Evropskog socijalnog foruma Rampart je ugostio preko 50 posetilaca iz cele Evrope.

U Rampartu se organizuju serije filmskih festivala, često na temu pobune i otpora širom sveta. Takođe je organizovan i festival bliskoistočnog filma. Film Majkla Mura Farenhajt9/11 je ovde prikazan pre zvanične premijere.

Radio, koji započeo emitovanje u oktobru 2004. da bi pokrio dešavanja Evropskog socijalnog foruma, i danas emituje nezavisne vesti, saopštenja i muziku.

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]