AKC Akcija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

AKC Akcija je bila kratkotrajni autonomni i alternativni kulturni centar ispod Brankovog mosta u Beogradu, krajem 2003. i početkom 2004.

20. decembra 2003. godine je, nakon propasti Rebel Hausa, skvotiran veliki napušteni prostor (oko 1500m²) u ulici Braće Krsmanović, ispod Brankovog mosta u Beogradu. Prostor je ranije pripadao društvenoj firmi sa Kosova koja nije radila od 1990-ih i bio je u vlasništvu opštine Stari grad.

Odmah su usledile akcije spremanja i čišćenja, kao i sastanci na kojima su ustanovljeni zajednički principi delovanja. Mladi aktivisti i aktivistkinje su nameravali da u Beogradu naprave zaista autonomni prostor, centar društvenog delovanja i alternativne kulture. Zamišljeno je da prvi sprat bude klub za svirke, tribine, izložbe i koncerte, a drugi sprat alternativna biblioteka, čajdžinica, besplatna radnja, prostor za sastanke radikalnih aktivističkih grupa, mesto za život i za besplatno prenoćište gostiju iz zemlje i inostranstva.

Nakon što su očistili prostor od smeća, doneli nameštaj i promenili bravu, kontaktirali su opštinu sa pismenim projektom pretvaranja napuštenog objekta u kulturni centar. Zaposleni u opštini Stari grad su ljubazno izašli u susret, ali kada su aktivisti došli sutradan da sređuju prostor, na vratima ih je čekao katanac, opštinski pečat i upozorenje sa pretnjom zatvora. Mnoge donete stvari i knjige su ostale unutra, a prostor nije renoviran i zgrada još uvek zjapi prazna. Iako je potrajala samo 2-3 meseca, Akcija je bila pozitivno iskustvo zajedničke akcije velikog broja različitih grupa i pojedinaca sa beogradske aktivističke scene.

Zanimljivosti[uredi | uredi kod]

  • U Akciji i njenoj okolini je beogradski reper Hobo snimao spot za pesmu "Sindrom lidera male stranke".

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Jelena Škara, Skvotiranje, studentski rad, Fakultet političkih nauka, Beograd.