Elektromadonna

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Elektromadona je skvot koji se nalazi u Čenstohovi (Częstochowa), u Poljskoj, osnovan jeseni 2001. u napuštenoj kući u Varšavskoj ulici. U skvotu živi između 10 i 12 osoba koje organizuju akcje hrana ne oružje i hip-hop i rok koncerte. I pored nekoliko napada naci-skinsa i pokušaja prisilnog iseljenja od strane policije, skvot još uvek traje.

Osnivanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Skvot Elektromadona, Čenstohova, Poljska.

Ovaj skvot je zauzet posle skoro godinu dana traganja za odgovarajućim mestom. Kada je grupa skvotera našla ovu kuću ušli su u nju. Na njihovo iznenađenje utvrdili su da su se u kući prte njih nalazile časne sestre. Po kući su se nalazile religiozne slike, mesto za molitvu, skulptura Presvete Bogorodice... Pošto su našli smeštaj skvoteri su krenuli u potragu za nameštajem. U centru grada u Kavijej ulici (-{ul. Kawiej}-) nalazile su se dve stare zgrade za koje su skvoteri znali da su opremljene nameštajem. Ali prozori i vrata na zgradama su bili zazidani i jedini ulaz u kuću je bio preko krova. Grupa od 20-ak ljudi je preko krova provalila u zgrade i počela da iznosi sve što je moglo da im koristi (stare police, ormare, stolove, stolice, lonce...). Stvari su natovarene na kolica i prebačene u Varšavsku ulicu (uz proteste suseda). Tada je kuća zvanično useljena. Međutim već sledećeg dana došao je vlasnik sa telohraniteljima naoružanim palicama i tražio objašnjenje od skvotera šta rade na njegovom vlasništvu. Ipak posle nekog vremena vlasnik se uverio u dobre namere skvotera (pošto je video da održavaju kuću i imaju nameru da plaćaju račune) i dao im je dozvolu za ostanak u kući tako da je skvot legalan.

Ime[uredi - уреди | uredi izvor]

Ime skvota se vezuje za ime Presvete Bogorodice (Madona), pošto je kuća, u kojoj se sada nalaze skvoteri, pripadala časnim sestrama. Prefiks elektro je dat jer se pored kuće nalaze dalekovodi visokog napona. U sastavu skvota nalazi se slobodna biblioteka (spisak knjiga).

Akcije[uredi - уреди | uredi izvor]

Elektromadona je organizovala nekoliko akcija. Najvažnija je akcija pomoći najsiromašnijim ljudima deljenjem toplih obroka. Akciju organizuju pod nazivom -{Jedzenie zamiast bomb}- (Hrana umesto bombi). Ova akcija je otpočela 29. decembra 2002. godine i od tada se svake nedelje u toku jeseni, zime i dela proleća, ispred glavne železničke stanice deli hrana najugroženijim ljudima. (slike sa akcije hrana umesto bombi) Skvoteri tvrde da ova akcija ima dve posledice

  • Gladni dobijaju hranu
  • Političarima se skreće pažnja da pare umesto na oružje troše na pomoć socijalno ugroženim ljudima

Sem ove akcije Elektromadona je organizovala i: 17. februara 2003. godine - demonstracije protiv rata u Iraku (galeriju slika možete videti ovde). Na demonstraciji je učestvovalo oko 80 ljudi. Takođe 25. novembra 2003. godine organizovan je i "Dan bez krzna" (Dzień bez futra) (galerija slika). Učestvovalo je između 30 i 40ljudi.

Napadi naci-skinsa[uredi - уреди | uredi izvor]

Skvoteri su pretrpeli nekoliko napada naci-skinsa. Najveći je bio 17. februara 2003. godine, posle demonstracija protiv rata u Iraku. Grupa od oko 30 naci-skinsa je upala u kuću naoružana bejzbol palicama, lancima, noževima i drugim oružjem. Provalili su u kuću i demolirali je. U napadu su dve osobe povređene. Skvoteri su se ipak organizovali i uspeli da isteraju skinse. Ubrzo se pojavila i policija. Nekoliko skinsa koji nisu uspeli da pobegnu su uhapšeni i zadržani u pritvoru 3 meseca za vreme istražnog postupka. Posle tri meseca su pušteni zbog "nedostatka dokaza".

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]