Rakitnica (Prača)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rakitnica
Rakitnica u okolini Rogatice
Lokacija
Države Bosna i Hercegovina
GradoviRogatica
Hidrografija
Izvor
  – aps. visina

760 m
UšćePrača, na mjestu zvanom Sastavci
Dužina23 km
PritokeLijeve: Bereg (Sušica), Gračanica, Sutjeska, Zaganovički potok, Desne: Gučevski potok (Radava), potok Toplik i Tucin potok
Hidrologija
Protok
  – srednji

2,7 m3 m³/s
Sliv
  – površina
Crnomorski
302 m2 km²
Transport
Plovnostnije plovna

Rakitnica je rijeka u istočnom dijelu Bosne i Hercegovine. Izvorište Rakitnice čini veći broj malih vrela na visini 760 metara, nedaleko od sela Šenkovića, na istočnom obodu Glasinačkog polja, administrativno na teritoriji Sokoca.[1] Dužina toka je 23 km. Rijeka svoj tok završava na nadmorskoj visini 460 metara, ušćem u rijeku Praču u Sastavcima, istočno od sela Mesića (zaseok Izgumanje).

Ime[uredi | uredi kod]

Rijeka i selo Rakitnica dobili su ime vjerovatno po vrbi rakiti kojom je tok obrastao gotovo cijelom dužinom. Moguće da je Rakitnica dobila ime i po rakovima koji su živjeli, u tada njenoj čistoj vodi. Omer Hadžiselimović u djelu Bosanski gradovi krajem 19. vijeka Rakitnicu naziva "Rakov potok", kao i Johan Von Azbot "Potok rakova", u knjizi - Bosna i Hercegovina, slike i putovanja!

Bereški vodopad
Uređeno korito Rakitnice

Tok[uredi | uredi kod]

Jedan km. nizvodno od izvora, kod sela Rakitnica, prima svoju prvu lijevu pritoku Bereg, koja se u svom gornjem toku zove Sušica. Na ušću Berega u Rakitnicu obrazovao se travertitni prag i vodopad visine 10 do 12 metara.

U 2012 godini, nakon uređenja toka u Rogatici, na Rakitnici je otvoreno novo gradsko kupalište koje je zаmijenilo improvizovаno kupаlište u Zаkuli , izgrаđeno polovinom osаmedesetih godina XX vijekа. Novo kupаlište imа neprаvilаn oblik sа površinom od oko 2.000 m2 Vodenа аkumulаcijа od oko 3.500 kubnih metаrа stvаrаće se sа dvije montаžno-demontаžne ustаvne brаne.

Kod sela Zaganovića, južno od Rogatice, dolina se jako sužava. Rijeka ulazi u kanjon dužine 1 km koji se završava kod Tucina potoka. Strane doline u ovom suženju su visoke oko 150 metara, a na stranama su javljaju krški izvori i pećine. Suženje kojim se dalje probija rijeka je klisurasto. Po izlasku iz ove klisure dolina prelazi u kukavičko proširenje kotlinskog karaktera.

Na rijeci Rakitnici je predviđena izgradnja dvije male hidroelektrane (MHE), MHE "Ušće" i MHE "Podgaj".[2]

Izvori[uredi | uredi kod]