Rajčica

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Rajčica
Lycopersicon lycopersicum
Naučna klasifikacija
Carstvo: Plantae
Divizija: Magnoliophyta
Razred: Magnoliopsida
Podrazred: Asteridae
Red: Solanales
Porodica: Solanaceae
Rod: Solanum
Vrsta: S. lycopersicum
Dvojni naziv
Solanum lycopersicum
L.

Rajčica ili paradajz (Solanum lycopersicum L.) je jednogodišnja voćna biljka koja je bliži srodnik krumpiru, jer pripada porodici pomoćnica (Solanaceae). Naziva se još pomidor, paradajz, paradižnik, zlatna jabuka, tomat, jabučica. Rajčica se tradicionalno svrstava u povrće, no iz perspektive botaničara smatra se voćem.

Opis biljke[uredi | uredi kod]

Plod rajčice s cvijetom

paradajz naraste otprilike 20 centimetara, listovi su rascijepani, listići dugoljasti. Žuti cvjetovi skupljeni su u grozdove, plodovi su u početku zeleni, a sazrijevanjem poprimaju tamno - crvenu boju. Današnjim uzgojem dobilo se sorte rajčica raznih oblika i boja.

Povijest i rasprostranjenost[uredi | uredi kod]

Rajčica potječe iz Južne Amerike, a u Europi ju je prvi opisao liječnik i botaničar Mattioli 1554. godine.

Ljekovito djelovanje[uredi | uredi kod]

Ljekovito djelovanje nalazi se prije svega u plodovima, koji su bogati vitaminom C, karotinom, vitaminom B1, a ima i vitamina E. Uz vitamine u plodovima su sadržane i značajne količine mangana, željeza i bakra. Sok od rajčice snižava krvni tlak, a povisuje izlučivanje želučanih i crijevnih probavnih sokova, olakšava probavu.

Preporučuje se u dijetama oboljelih od reumatičnih oboljenja, gihta, te srčanih i bubrežnih bolesti.

Oprez je potreban radi alkaloida solanina, prirodnog pesticida/fungicida, koji je i za ljude otrovan. Solanin je prisutan i u drugim pomoćnicama, a posebno u krumpiru.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]