Posvećenje proljeća

Izvor: Wikipedia

Posvećenje proljeća (fracuski Le Sacre du printemps, ruski Весна священная, Vesna svjaščennaja) je balet Igora Stravinskog iz 1913. Dok prijevod sa ruskog doslvno znači Sveto proljeće, srpskohrvatski kao i engleski naziv izveden je iz francuskog naslova pod kojim je prvi put izveden. Balet je podnaslovljen kao Slike iz poganske Rusije (francuski Tableaux de la Russie païenne).

Balet je premijerno prikazan u Parizu 29. maja 1913. godine - u koreografiji Vaslava Nižinjskog i produkciji Sergeja Djagiljeva - izazvao neuobičajeno burne reakcije publike koji su prerasli u najpoznatije nerede u historiji klasične muzike.

Teme[uredi - уреди]

Posvećenje proljeća je serija epizoda koje prikazuju divlji poganski proljetni ritual, kako je rekao sam Stravinski.

Dio I: Divljenje Zemlji

Dio II: Žrtva

Instrumentacija[uredi - уреди]

Posvećenje proljeća napisano je za neobično velik orkestar. Orkestar se satoji od pikola, 3 flaute, alto flaute, 4 oboe, engleskog roga, klarineta u D ili Es, 3 klarineta u A ili B, bas klarineta, 4 fagota, 2 kontrafagota, 8 rogova (7.-8. i na tenor Wagnerovim tubama), pikolo trube, 4 trube, bas trube, 3 trombona, 2 bas tube, timpani, bas bubanj, trokut, tamburin, tam-tam, güiro, krotali, činele i gudala.

V. također[uredi - уреди]

Vanjske poveznice[uredi - уреди]


Eighth notes and rest.png Nedovršeni članak Posvećenje proljeća koji govori o muzici je u začetku. Dopunite ga prema pravilima Wikipedije.