Popis predsjednika Poljske

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Poljski predsjednici
Prezydenci Polski
Predsjednička zastava
Predsjednička zastava
Država  Poljska

Ovo je popis poljskih predsjednika od obnove nezavisnosti 1918. do danas.[1]

Za vladare od srednjeg vijeka do Treće podjele Poljske, pogledajte članak Popis poljskih vladara.

Lista[uredi - уреди | uredi kôd]

Predsjednici Druge Poljske Republike (1918–1939)[uredi - уреди | uredi kôd]

# Slika Ime Početak
mandata
Kraj
mandata
Partija
Józef Piłsudski Józef Piłsudski
14. novembar 1918 11. decembar 1922 Nezavisni
1 Gabriel Narutowicz Gabriel Narutowicz 11. decembar 1922 16. decembar 1922 Nezavisni
Maciej Rataj Maciej Rataj 16. decembar1922 20. decembar1922 Poljska narodna partija-Piast
2 Stanisław Wojciechowski Stanisław Wojciechowski 20. decembar1922 15. maj 1926 Poljska narodna partija-Piast
Maciej Rataj Maciej Rataj 15. maj 1926 4. jun 1926 Poljska narodna partija-Piast
3 Ignacy Mościcki Ignacy Mościcki 4. jun 1926 30. septembar 1939 Nezavisni

Predsjednici Vlade u egzilu (1939–1990)[uredi - уреди | uredi kôd]

Od jula 1945. predsjednici Vlade u egzilu nisu više međunarodno priznati, pa su i vlade raspuštene.

# Slika Ime Početak
mandata
Kraj
mandata
Partija
1 Bolesław Wieniawa-Długoszowski Bolesław Wieniawa-Długoszowski 25. septembar 1939 26. septembar 1939 Nezavisni
2 Władysław Raczkiewicz Władysław Raczkiewicz 30. septembar 1939 9. jun 1947 Nezavisni
3 August Zaleski August Zaleski 9. jun 1947 7. april 1972 Nezavisni
4 Władysław Anders
Edward RaczyńskiTadeusz Komorowski
Poljski Trijumvirat 1954 7. april 1972 Nezavisni
4 Stanisław Ostrowski Stanisław Ostrowski 9. april 1972 24. mart 1979 Nezavisni
5 Edward Raczyński Edward Raczyński 8. april 1979 8. april 1986 Nezavisni
6 Kazimierz Sabbat Kazimierz Sabbat 8. april 1986 19. jul 1989 Nezavisni
7 Ryszard Kaczorowski Ryszard Kaczorowski 19. jul 1989 22. decembar 1990 Nezavisni

Predsjednici Narodne Republike Poljske (1944–1989)[uredi - уреди | uredi kôd]

# Slika Ime Početak
mandata
Kraj
mandata
Partija
1 Bolesław Bierut Bolesław Bierut 20. novembar 1944 4. februar 1947 Formalno nezavisni (prikriveno PRP), od 1948 Poljska ujedinjena radnička partija
5. februar 1947 20. novembar 1952
2 Aleksander Zawadzki Aleksander Zawadzki 20. novembar 1952 7. august 1964 Poljska ujedinjena radnička partija
3 Edward Ochab Edward Ochab 12. august 1964 10. april 1968 Poljska ujedinjena radnička partija
4 Marian Spychalski Marian Spychalski 10. april 1968 23. decembar1970 Poljska ujedinjena radnička partija
5 Józef Cyrankiewicz Józef Cyrankiewicz 23. decembar1970 28. mart 1972 Poljska ujedinjena radnička partija
6 Henryk Jabłoński Henryk Jabłoński 28. mart 1972 6. novembar 1985 Poljska ujedinjena radnička partija
7 Wojciech Jaruzelski Wojciech Jaruzelski 6. novembar 1985 29. jul 1989 Poljska ujedinjena radnička partija
19. jul 1989 30. decembar1989

Predjednici (Treće) Republike Poljske od 1989[uredi - уреди | uredi kôd]

# Slika Ime Početak
mandata
Kraj
mandata
Partija
1 Wojciech Jaruzelski Wojciech Jaruzelski 31. decembar1989 21. decembar1990 Nezavisni
2 Lech Wałęsa Lech Wałęsa 22. decembar 1990 22. decembar 1995 Solidarnost
3 Aleksander Kwaśniewski Aleksander Kwaśniewski 23. decembar1995 23. decembar2005 Nezavisni
4 Lech Kaczyński Lech Kaczyński 23. decembar2005 † 10. april 2010 Pravo i pravda
Bronisław Komorowski Bronisław Komorowski
(vršioc dužnosti)
10. april 2010 8. jul 2010 Građanska platforma
Bogdan Borusewicz Bogdan Borusewicz
(vršioc dužnosti)
8. jul 2010 8. jul 2010 Građanska platforma
Grzegorz Schetyna Grzegorz Schetyna
(vršioc dužnosti)
8. jul 2010 6. august 2010 Građanska platforma
5 Bronisław Komorowski Bronisław Komorowski 6. august 2010 6. august 2015 Građanska platforma
6 Andrzej Duda Andrzej Duda 6. august 2015 do danas Pravo i pravda

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Polish Presidents (engleski). President of the Republic of Poland. https://www.president.pl/en/president/polish-presidents/. Pristupljeno 20.05. 2021. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]