Ponos Ratkajevih

Izvor: Wikipedia
Ponos Ratkajevih
Format telenovela
Nastupaju Božidar Alić
Sanja Vejnović
Janko Popović-Volarić
Ivana Bolanča
Zemlja porijekla Hrvatska
Jezik/ci hrvatski
Broj epizoda 180
Produkcija
Trajanje cca. 30 minuta po epizodi
Emitiranje
Originalni kanal HRT
Originalno prikazivanje 8. 10. 2007. – 16. 6. 2008.
Eksterni linkovi
Službena stranica

Ponos Ratkajevih je historijska telenovela producentske tvrtke AVA. Radnja serije se odvija u najturbulentnijem razdoblju hrvatske i jugoslavenske povijesti, u periodu od 1938. do 1948. godine, a prati život jedne plemićke hrvatske obitelji od njezinog prijeratnog uspona, pa sve do poslije II. Svjetskog rata, uslijed kojega je došlo do promjene državnog uređenja, propadanja plemstva i korjenite promjene svih dotada ustaljenih društvenih vrijednosti. Scenarij su napisale Morana Foretić, Jelena Svilar i Jelena Veljača, a režiju potpisuju Branko i Nikola Ivanda, te Milivoj Puhlovski.

Sinopsis[uredi - уреди]

U središtu radnje je plemićka obitelj Ratkaj i njena glava, Karlo pl. Ratkaj. No on je samo prividno vođa obitelji. Njena prava glava je grofica Antonija koja je jedina prava plemkinja u obitelji i nikako se ne odriče starih ideala.

Odjednom se obitelj seli iz Zagreba u dvorac Miljana gdje grofica Veronika (Sanja Vejnović) susreće svoju ljubav iz mladosti, proizvođača alkoholnih pića Jurića (Zijad Gračić). Iz Beča se vraća Krsto i zaljubljuje se u Helenu Jurić (Ivana Bolanča), koja nikako ne odgovara njegovoj obitelji s obzirom da nije plemićkog staleža. Isabela (zvana Bela) se zaljubljuje u pokvarenog Nemanju Lazarevića (Aleksandar Srećković). Isto tako, podmukla Sofija Walkovska (Mia Begović) pokušava spojiti svoju kćerku Lotte (Ana Vilenica) s Krstom pl. Ratkajem što joj nikako ne uspijeva.

Uloge[uredi - уреди]

TV-kuće koje prikazuju seriju[uredi - уреди]

Vanjske veze[uredi - уреди]