Telenovela

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Telenovela je igrana televizijska serija koja po svom sadržaju i formatu odgovara sapunici, ali se od nje razlikuje po tome što je broj epizoda unaprijed ograničen, pa predstavlja određen hibrid između sapunice, dramske serije i miniserije.

Format telenovele je nastao u Latinskoj Americi 1950-ih, te ispočetka gotovo isključivo vezivao za države s tog područja. Od 1980-ih su te serije postepeno počele osvajati druga televizijska tržišta, a s vremenom i inspirirati slične serije na tim tržištima.

Prva telenovela prikazana na području bivše Jugoslavije je bila brazilska Escrava Isaura (Robinja Isaura) krajem 1980-ih.

Od sredine 2000-ih se telenovele proizvode u Hrvatskoj u produkciji TV-kuće AVA. Prva takva serija bila je u Villa Maria. U Srbiji je BK Televizija emitirala telenovelu Jelena.

Lationamerički tipovi telenovela[uredi - уреди | uredi izvor]

Latinoameričke telenovele se obično kategorizuju prema zemlji porekla na telenovele klasične škole i brazilske škole.

Telenovele klasične škole imaju prilično stereotipnu priču. Siromašna prelepa devojka upoznaje bogatog i zgodnog mladića koji raskida dotadašnju vezu sa bogatom devojkom. U početku, on je u vezi sa siromašnom devojkom da bi prkosio porodici, a kasnije zato što se u nju zaljubljuje zbog dobrote i drugih vrlina. Međutim, zla bivša devojka traži način da se osveti i stane na put njihovoj sreći, i to najčešće uz pomoć mladićeve majke, sestre ili nekog drugog bliskog rođaka. Najpoznatije serije ovog tipa su meksičke telenovele, koje se dele u četiri podtipa:

  • Tradicionalne telenovele. Predstavljaju najuobičajeniji tip telenovela. Najčešće govore o siromašnoj devojci koja se zaljubljuje u bogatog mladića, ali je njihova ljubav zabranjena, jer je njegova porodica odbacuje.
  • Era telenovele. Radnja je smeštena u period pre dvadesetog veka. Dakle, u pitanju je kolonijalni period, period nezavisnosti, kasni devetnaesti vek ili Revolucija.
  • Tinejdžerske telenovele. Likovi u ovim telenovelama su tinejdžeri. Najčešće su u pitanju komične serije koje se bave problemima droge, seksa i ostalim temama aktuelnim za tinejdžere.
  • Telenovele-mjuzikli predstavljaju portrete latino muzičara. Veoma su popularne.

Brazilske telenovele su kompleksnije. Radnja se najčešće dešava na više lokacija. Tu su veoma često bogato i siromašno naselje i jedno ili više naselja gde likovi iz oba staleža mogu međusobno da komuniciraju. Ovde nema oštre razlike između "dobrih" i "zlih" likova. Recimo, ovde su tzv. "dobri" likovi često poročni, skloni promiskuitetu, alkoholu, pa čak i drogi, dok su tzv. "loši" likovi često simpatični, dešavalo se da su patili u prošlosti, bili siromašni i sl. Brazilske serije spadaju u visokobudžetne telenovele.

Peruanske telenovele su znatno specifičnije jer im se obično radnja odvija u prošlosti, odnosno zahtevaju upotrebu kostima kao npr .telenovela Luz Maria ili Ahora o nunca. Neke telenovele sadrže radnju koja se dešava u vrijeme španskog osvajanja Perua.

Vanjski linkovi[uredi - уреди | uredi izvor]