Karlo pl. Ratkaj

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Karlo pl. Ratkaj
Debi Epizoda 1.1 (2007)
Odlazak Epizoda 1.180 (2008)
Autor Jelena Veljača
Jelena Svilar
Morana Faretić
Portratirao/la Božidar Alić
Broj epizoda 127
Detalji
Spol muški
Obitelj Antonija pl. Ratkaj †
grof pl. Ratkaj †
Bračni drug(ovi) Veronika pl. Ratkaj
Partner Ivka Križaj
Sofia Walkovski
Djeca Krsto pl. Ratkaj
Izabela pl. Ratkaj
Tesa Ratkaj

Grof Karlo pl. Ratkaj fiktivni je lik iz povijesne telenovele Ponos Ratkajevih. Lik je od 1. do 131. epizode i od 170. epizode do kraja serije tumačio Božidar Alić. Lik se od 131. do 170. epizode nije pojavljivao te je smatran mrtvim, zbog fizičkog obračuna redatelja Branka Ivande i Božidara Alića, nakon kog je Alić doživjeo potres mozga, te je njegov lik izbrisan iz serije. Ipak je vraćen blizu kraja.

Karlo je plemenitaš, nije navikao na rad, te je oduvijek uživao u obiteljskom bogatstvu. Vlasnik je tvornice slatkiša Union, te prividna glava obitelji Ratkaj. Prava zvijezda vodilja obitelji je njegova majka Antonija, koja "kroji" njegov život umjesto njega.

Lud je za svojom ženom Veronikom, mada je svijestan da on nju voli više nego ona njega. Upravo iz tih razloga ne podnosi vinara Josipa Jurića. Krije da je zapravo oteo Veroniku Josipu, te da je nakon Prvog svjetskog rata falsificirao papir o njegovoj smrti. Tada ulazi u vezu sa Veronikom, koja je bila zaručena za Josipa, te je oženi. Vrijemenom dobijaju sina Krstu i kćer Izabelu.

Nakon dužeg vrijemena, sa obitelji se seli u dvorac Miljana u Bizjaku iz Zagreba. Neprilike mu stvara ponovni susret sa Josipom, te nove nevolje dolaze kad Veronika saznaje za krivotvorenje Josipove smrti. Tada ulazi u aferu sa Veronikinom prijateljicom, barunicom Sofijom. Tad ulazi u političke vode, kao Mačekov saveznik. Međutim, sve njegove političke poteze vuče Antonija. Također je od početka serije u svađi sa sinom Krstom zbog njegovog političkog opredjeljenja, te zanemarivanja plemićke titule.

Kasnije se razvodi od Veronike, a i kreće aferu sa sluškinjom Ivkom, kojoj napravi djete i odbija platiti abortus, a Sofija je istjera.

Nakon pada vlade, Krstin prijatelj Vjenco mu pomaže pri bjegu.

Kasnije, odvode ga ustaški logor. Tamo ga muči bivši zaposlenik Krešo, koji je postao upravnik logora. Dana kad Ustaše odvode zatvorenike u Jasenovac, Karlo uz pomoć radnika uspijeva pobjeći. Međutim, Krešo ga vidi, te ga upuca.

Svi misle da je mrtav, međutim krajem serije se vraća. Ispostavlja se da se samo onesvijestio, te da su krivo procijenili njegovu smrt. Karlo se probudio okružen leševima, te je bježao dok se nije našao u Švicarskoj. Nakon dužeg vrijemena se vraća u Hrvatsku i miri se sa Veronikom.

Na kraju serije živi sa Veronikom i Ivkinom kćeri Tesom o kojoj je Veronika preuzela brigu u Josipovoj kući.