Peter Pan (animirani film)

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Peter Pan

originalni poster
Režija Clyde Geronimi
Wilfred Jackson
Hamilton Luske
Producent Walt Disney
Scenario Milt Banta
William Cottrell
Winston Hibler
Bill Peet
Erdman Penner
Joe Rinaldi
Ted Sears
Ralph Wright
Predložak Peter and Wendy; autor:
J. M. Barrie
Naracija Tom Conway
Uloge Bobby Driscoll
Kathryn Beaumont
Hans Conried
Paul Collins
Tommy Luske
Muzika Oliver Wallace (partitura)
Sammy Fain i Frank Churchill (muzika)
Sammy Cahn, Ed Penner, Winston Hibler i Ted Sears (stihovi)
Studio Walt Disney Productions
Distribucija RKO Radio Pictures
Datum(i) premijere
5. februar 1953 (1953-02-05)
[1]
Trajanje 76 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 4 mil. $[2]
Bruto prihod 87,404.651 $[2]
Kronologija

Prethodi: Sl(ij)edi:

Return to Never Land (2002)

Peter Pan (u bivšoj Jugoslaviji poznat i kao Petar Pan) je američki cjelovečernji animirani fantastično-pustolovni film snimljen 1953. u režiji Clydea Geronimija, Wilfreda Jacksona i Hamiltona Luskea i produkciji Walta Disneya, poznat kao jedan od najuspješnijih fimova Disneyeve kinematografije i najuspješnijih animiranih filmova uopće.

Predstavlja adaptaciju Peter and Wendy, romana škotskog pisca J. M. Barriea. Radnja započinje u edvardijanskom Londonu i opisuje pustolovine djevojčice Wendy koju njen prijatelj Petar Pan vodi u čarobnu zemlju Nedođiju (Never Land). Disneyu je originalni tekst bio jedno od najdražih književnih djela, te ga je pokušavao adaptirati za cjelovečernji film još od 1935. godine; to su, međutim, dugo vremena spriječavali problemi sa otkupom autorskih prava, ali i Drugi svjetski rat. Disney ga je uspio snimiti tek kada je svoj studio uspio financijski konsolidirati nakon niza hitova početkom 1950-ih.

Peter Pan, poznat kao posljednji Disneyev film distribuiran kroz studio RKO Pictures i posljednji na kojem je radila grupa animatora poznatih kao Devet Disneyevih staraca je nakon premijere doživio ogroman uspjeh te bio najgledaniji i komercijalno najuspješniji film 1953. godine. Disney, koji je nedugo potom postao samostalni filmski studio, ga je kasnije u kinima distribuirao još nekoliko puta - 1958, 1969, 1970, 1976, 1982. i 1989. godine. Godine 2002. je snimljen straight-to-DVD nastavak pod naslovom Return to Never Land.

Film je postao značajnim dijelom američke popularne kulture u 20. vijeku. Tome je, između ostalih, doprinio i Michael Jackson, koji se volio identificirati sa glavnim junakom i po filmu nazvao svoje imanje poznato kao Neverland Ranch. Scenarist i producent Ronald D. Moore je, pak, Peter Pan naveo kao jednu od inspiracija za motive zapleta u TV-seriji Battlestar Galactica.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]