Peter and Wendy

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up
Opće informacije
Autor J. M. Barrie
Peter and Wendy
Autor(i) J. M. Barrie
Ilustrator F. D. Bedford
Država  Ujedinjeno Kraljevstvo
Jezik engleski
Žanr(ovi) Fantasy, dječja književnost
Izdavač Hodder & Stoughton (UK)
Charles Scribner's Sons (USA)
Datum izdanja 11. oktobar 1911 (UK i SAD)
Vrsta medija štampa
Stranica 267 str
Kronologija

Prethodi: Slijedi:

The Little White BirdPeter Pan in Kensington Gardens

Petar Pan (engleski Peter Pan; or, the Boy Who Wouldn't Grow Up ili Peter and Wendy) je dječji roman u kojem je glavni lik Petar Pan.

Lik Petra Pana prvi put se pojavljuje u romanu Jamesa Matthewa Barriea The Little White Bird, a glavni lik postaje u drami „Peter Pan“, praizvedenoj 1904., za kojom je ubrzo slijedio nastavak „Peter Pan in Kensington Gardens.“ Predstavu je zbog velike popularnosti Barrie prenio u oblik romana 1911. godine pod nazivom Peter and Wendy[1] koja je na srpskohrvatski jednostavno prevedena kao Petar Pan. U romanu Petar Pan vodi Wendy, Johna i Michaela u fantastičan svijet Snokraj, gdje žive vile, pirati, i izgubljeni dječaci.

Sadržaj[uredi - уреди | uredi kôd]

Gospođa i gospodin Darling imali su troje djece: djevojčicu Wendy i dječake Johna i Michaela. Bili su dobri roditelji, a imali su i "dadilju", kuju Nanu, koja se izvrsno brinula o djeci.

Ali jedne večeri gospođa Darling je uspavala djecu i upalila im noćne svjetiljke pa su gospođa i gospodin Darling otišli na zabavu, a Nana je bila vezana u dvorištu. I tako su djeca bila sama kući. Kad su zaspala, u sobu su ušli vila Zvončica i Petar Pan. Djeca su se probudila i upoznala se s nepozvanim gostima. I tako su saznali da je Petar pobjegao od roditelja jer nije želio odrasti. Uz pomoć vilinskog praha djeca su odletjela s novim prijateljima na izmišljeni otok.Tamo upoznaju Izgubljene dječake i Indijance plemena Vučje Jabučice koju je Petar spasio,bore se s gusarima i otimaju im brod nakon što su svi poraženi...Poletjeli su tim brodom i zabavljali se sve do povratka kući.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]