One Hundred and One Dalmatians

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
One Hundred and One Dalmatians
Režija Clyde Geronimi
Hamilton Luske
Wolfgang Reitherman
Producent Walt Disney
Scenario Bill Peet
Predložak The One Hundred and One Dalmatians; autor:
Dodie Smith
Naracija Rod Taylor
Uloge Rod Taylor
Cate Bauer
Betty Lou Gerson
Ben Wright
Lisa Davis
Martha Wentworth
Muzika George Bruns
Mel Leven
Studio Walt Disney Productions
Distribucija Buena Vista Distribution
Datum(i) premijere
25. januar 1961 (1961-01-25)
Trajanje 79 min.
Zemlja  Sjedinjene Države
Jezik engleski
Budžet 4 mil. $[1]
Bruto prihod 215,8 mil. $[2]

One Hundred and One Dalmatians (sh. Sto i jedan dalmatinac) je američki animirani film snimljen 1961. u režiji Clydea Geronimija, Hamiltona Luskea i Wolfganga Reithermana, te produkciji Walta Disneya, poznat kao jedno od najpopularnijih i najuspješnjih ostvarenja u Disneyevoj filmografiji.

Radnja se temelji na istoimenom romanu za djecu engleske spisateljice Dodie Smith. Protagonisti su dva psa-dalmatinca - mužjak Pongo (kome glas posuđuje Rod Taylor i ženka Perdita (kojoj glas posuđuje Cate Bauer) - koji žive u stanu siromašnog londonskog kompozitora zajedno sa svoje 15-oro mladunčadi. Radnja prikazuje kako okrutna Cruella De Ville (čiji glas posuđuje Betty Lou Gerson) ukrade mladunčad, nastojeći zaraditi prodajom njihovog "egzotičnog" krzna.

Disney je film počeo raditi nakon što je njegov prethodni animirani cjelovečernji film Sleeping Beauty doživio komercijalni neuspjeh. Za novi projekt je iskoristio nove tehnike animacije temeljene na korištenju Xeroxovih aparata za fotokopiranje, a koji su smanjili troškove i vrijeme animacije za polovicu. Film je doživio veliki komercijalni uspjeh, a potom je bio redovno distribuiran u kinima četiri puta - 1969, 1979, 1985. i 1991. godine, prije nego što je 1992. godine prvi put izdan na VHS-kasetama.

Godine 1996. je snimljena igrana verzija sa Glenn Close u ulozi Cruelle De Ville.

Radnja[uredi - уреди | uredi kôd]

Pongo je dalmatinac koji živi u Londonu zajedno sa svojim vlasnikom, muzičarom Rodžerom. Umoran od samačkog života, Pongo odlučuje da im pronađe odgovarajuće partnerke. Gledajući kroz prozor, na ulici primećuje mladu devojku Anitu kako šeta Perditu, koja je takođe dalmatinac. Pongo uspeva da natera Rodžera da ga odvede do parka, gde se on i Anita upoznaju i zaljubljuju, i na kraju i venčavaju.

Posle nekog vremena, Perdita rađa 15 štenaca, a porodicu iste večeri posećuje Kruela de Vil, Anitina bivša školska drugarica. Ona predlaže da otkupi dalamatince za veliku sumu novca, ali Rodžer odbija predlog, uprkos finansijskim poteškoćama sa kojima se porodica suočava.

Ubrzo potom, Kruela unajmljuje braću Horasa i Džaspera da kidnapuju kučiće. Pošto policija ne uspeva da pronađe lopove, Pongo i Perdita obraćaju se drugim psima u Londonu za pomoć.

Stari engleski ovčar Pukovnik zajedno sa sivim konjem Kapetanom i mačkom Narednikom Tibsom primećuje Pongovu i Perditinu decu u Kruelinoj vili zajedno sa mnogim drugim dalmatincima, od kojih ona uskoro planira da napravi kaput. Vest ubrzo stiže do Ponga i Perdite, koji se upućuju prema Kruelnijoj kući, rešeni da izbave svoje štence u čemu im pomažu Pukovnik i Tibs.

Iako su uspeli da spasu svojih 15 kučića, Pongo i Perdita saznaju kakva sudbina čeka ostale i odlučuju da ih sve usvoje, sigurni da Rodžer i Anita neće imati ništa protiv. Druge životinje im pomažu da se vrate kući, ali Kruela i njeni pomoćnici su im za petama. Da bi ih obmanuli, dalmatinci odlučuju da prekriju svoja tela čađu kako bi izgledali poput crnih labrador retrivera.

Dalmatinci se smeštaju u kombi koji se kreće prema Londonu, ali istopljeni sneg briše čađ sa njihovog krzna i Kruela ih primećuje. Potera ponovo počinje, ali se završava srećno po dalmatince koji se vraćaju Aniti i Rodžeru. Oni ih dočekuju širom raširenih ruku, i odlučuju da novac koji je Rodžer zaradio hit pesmom o Krueli iskoriste kako bi kupili veliku kuću u koju će moći da stane 101 dalmatinac.

Glasovi[uredi - уреди | uredi kôd]

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]