Petar Damjan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Sveti Petar Damjan
Peter Damian bust.JPG

Bista Petra Damjana. Santa Maria degli Angeli, Florence.
Biskup, Ispovjednik i Crkveni naučitelj
Rođen/a cca. 1007, Ravenna
Umro/la 21/22. februar 1072, Faenza
Štuje se u Rimokatolička crkva
Kalendar svetaca 21. februar
ranije 23. februar (Opći rimski kalendar, 1823-1969)
Atributi prikazivan kao kardinal sa čvorovitim konopcem u ruci; isto kao i hodočasnik sa papskom builom; kardinalski šešir, habit benediktinskog redovnika

Svetio Petar Damjan O.S.B. (Petrus Damiani, također Pietro Damiani ili Pier Damiani; (Ravena, o. 1007. – 21/22. veljača 1072.) bio je katolički redovnik i svećenik koji je bio bliski suradnik pape Grgura VII, za čijeg je mandata služio kao kardinal, a koji je kasnije proglašen crkvenim naučiteljem.

Rođen je vjerojatno 1007., u Raveni. Rano ostaje bez roditelja, a brigu oko njegova odgoja i velike izobrazbe, koja mu je omogućena, preuzimaju njegovi brat i sestra. Stekao je izvanrednu sposobnost polemike, a jedno je vrijeme radio kao profesor. U 28. godini pridruži se pustinjacima koji su živjeli u blizini. Ubrzo postaje njihov poglavar te sastavlja pravila življenja za svoju i druge zajednice. Petar je u veoma burnim vremenima rimskim biskupima pomagao u obnovi Crkve. Često im je u raznim misijama bio izaslanik. Papa Stjepan IX postavio ga je za kardinala i biskupa Ostije.

Sveti Petar Damjan bio je jedan od najpoznatijih pisaca XI. st. te jedan od najvećih sudionika tzv. predgrgurovske crkvene obnove. Zahvaljujući mnogobrojnim napisanim djelima postaje teoretičarom pustinjačkog života. Bio je naročito obnovitelj ćudorednog života. U spisima se oštro borio protiv zala u Crkvi, a ta su bila: simonija, kupovanje i prodavanje duhovnih dobara i crkvenih časti te neodržavanje svećeničkog celibata. Dante ga u svojoj Božanstvenoj komediji smješta u sedmo nebo, među kontemplativce, opisujući ga u njegovu bijelom odijelu kako oštro šiba po pokvarenosti što se uvukla u Crkvu.

Proglašen je crkvenim naučiteljem 1. listopada 1828. godine.

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]