Papa Josif II od Aleksandrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Papa Josif II godine 1947.

Josif II od Aleksandrije (Abba Yousab II; ? - 14. novembar 1956) bio je 115. koptski papa Aleksandrije i patrijarh Stolice sv. Marka, koji je stolovao od 1946. do smrti.

Prije nego što je postao papa, služio je kao mitropolit u Girgi. Za papu je izabran 1946. godine. Najznačajniji događaj njegovog stolovanja je bio posjet Etiopiji 1951. godine, gdje je tamošnjeg Abunu proglasio arhiepiskopom, označivši tako početak procesa sticanja autokefalnosti Etiopske pravoslavne crkve. Zbog toga Josif II dan-danas uživa veliko poštovanje među etiopskim vjernicima.

Od 1950. do 1952. je pod njegovim vodstvom ponovno izgrađena Crkva Svetog Marka u Aleksandriji, a 1954. je u Kairu osnovan i Institut za koptske studije. Usprkos tih dostignuća, Josif II je među vjernicima stekao reputaciju slabog vođe, kao i brojne optužbe za korupciju, obično vezane za njegovog sekretara Malika, a koje su došle i do egipatske štampe gdje su objavljivani članci o široko rasprostranjenoj praksi simonije.

Nezadovoljstvo među koptskim vjernicima je dovelo do toga da grupa aktivista, udruženih u organizaciju Umma al-Qibtiya (Udruženje koptskog naroda) u julu 1954. organizira demonstracije pred papinim sjedištem u Kairu. 25. jula 1954. su njeni članovi oteli papu, odveli ga u Koptski manastir Svetog Đorđa u Starom Kairu i natjerali ga da potpiše ukaz o vlastitoj abdikaciji.[1][2] Policija je, međutim, nakon toga oslobodila papu i vratila ga u njegovo sjedište.[1]

Sljedeće godine su se i Sveti sinod Koptske crkve i Opći kongregacijski sabor (koji je okupljao laičke vjernike) složili kako Josif II nije u stanju obavljati svoje dužnosti.[1] Josif se povukao u manastir, a posljednje dane proveo u Koptskoj bolnici u kairskoj četvrti Azbakeya.

Nakon njegovi smrti je privremeno vodstvo Crkvom preuzeo tročlani odbor koga su činili mitropoliti Mihailo od Asjuta, Agapije od Dairuta i Qasqama te Benyamine od Monufije. Novi papa, Kiril VI je izabran tri godine kasnije.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 Meinardus, Otto F. A. (2002). Two thousand years of Coptic Christianity (1st paperback ed. izd.). Cairo: American University in Cairo Press. str. 77. ISBN 9774247574. 
  2. Hulsman, Cornelis (17 March 2012). „Egypt's Pope Shenouda III Dead at 88”. Christianity Today. Pristupljeno 4. XI 2012. 


Prethodi:
Makarije III
Koptski papa
1946 –1956
Slijedi:
Kiril VI