Papa Kiril IV od Aleksandrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Papa Kiril IV

Kiril IV od Aleksandrije (također poznat kao Abba Kyrillos IV; 1816 - 31. januar 1861) bio je 110. koptski papa Aleksandrije i patrijarh Stolice sv. Marka, koji je stolovao od 1854. do smrti.

Rodio se pod imenom David (Daoud), i bio je monah manastira Svetog Antonija. Pred kraj stolovanja njegovog prethodnika Petra VII je poslan u Etiopiju kako bi posredovao u sporu [Abuna Salama III|Abouna Salame]] sa predstavnicima Etiopske crkve. U Etiopiji se zadržao na pritisak etiopskog izaslanika u Kairu.[1]

Papom je postao 5. juna 1854. godine. Na zahtjev egipatskog potkralja Sa'ida je, kao prvi koptski papa u historiji, otišao u službeni posjet Etiopiji. Car Tevodoros II ga je u decembru 1856. dočekao hladno, držeći ga egipatskim špijunom. Kada je papa izrazio želju da gleda manevere etiopske vojske, car ga je dao pritvoriti i pustio ga je tek na pritisak egipatskog svećenstva.

Po povratku se Kiril posvetio izdavačkoj i obrazovnoj djelatnosti među Koptima, te je, između ostalog, osnovao štampariju. Među kasnijim generacijama Kopta ga se, usprkos relativno kratkog stolovanja, često naziva "ocem reforme". [2]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. Sven Rubenson, The Survival of Ethiopian Independence (Hollywood: Tsehai, 2003), pp. 134f
  2. „The Dictionary of African Christian Biography”. Arhivirano iz originala na datum 2012-02-12. Pristupljeno 2014-12-02. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]


Prethodi:
Petar VII
Koptski papa
1854 –1861
Slijedi:
Demetrije II