Papa Jovan XVIII od Aleksandrije

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Jovan XVIII od Aleksandrije (također poznat kao Abba Youannis; ? - 7. jun 1796) bio je 107. koptski papa Aleksandrije i patrijarh Stolice sv. Marka, koji je stolovao od 1769. do smrti.

Svjetovno ime mu je bilo Josif, a rodio se u Fayoumu. Prije nego što je 23. oktobra 1769. postavljen za papu, bio je monah u manastiru Svetog Antonija.

Stolovanje mu je obilježilo značajno pogoršanje položaja Kopta pod osmanskom vlašću, a koje se odnosilo na povećanje džizije te pljenidbu crkvene riznice od strane osmanskog vojnog zapovjednika. Jovan se neko vrijeme morao skrivati. Položaj Kopta se malo poboljšao kada je na mjesto glavnog pisara egipatskog guvernera došao Kopt po imenu Ibrahim El-Gohary, koji je također bio Jovanov dobar prijatelj.

Za vrijeme Jovanovog stolovanja je katolički papa Pio VI iz Rima poslao pismo Jovanu u kome ga je nagovarao na uniju, navodeći argumente sa Halkedonskog sabora. Jovan mu je poslao odgovor u obliku teološkog spisa koga je sastavio Joseph el-Abbah, koptski episkop Girge, u kome je branio koptsku poziciju kao pravovjernu.

Prethodi:
Marko VII
Koptski papa
1769 –1796
Slijedi:
Marko VIII