Otis Redding

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Otis Redding
Otis Redding 1967. godine
Lični podaci
Ime po rođenjuOtis Ray Redding, Jr.
Datum rođenja9. rujna 1941.
Mjesto rođenjaDawson, Georgia,
Datum smrti10. prosinca 1967.
Madison, Wisconsin
Zanimanjepjevač, tekstopisac
Muzički rad
Period aktivnosti1960—1967.
Žanrsoul
Instrumentvokal
Ostalo
Službene stranicewww.otisredding.com

Otis Ray Redding, Jr. (Dawson, Georgia, 9. rujna 1941. - Madison, Wisconsin, 10. prosinca 1967.), američki pjevač soula i skladatelj.

Rođen je u malom gradiću Dawsonu,država Georgia.U 5. godini s obitelji seli u Macon, također Georgia. Počinje pjevati u zboru baptističke crkve, a kao tinejdžer postaje lokalna zvijezda nakon što je pobijedio 15 tjedana zaredom na tradicionalnom natjecanju talenata subotom ujutro u kazalištu Douglass.

Počinje karijeru 1960. godine kao dio osoblja Johnnya Jenkinsa. Na jednom snimanju Johnnyeve grupe, ostalo je još vremena, pa je Otis s njegovim bendom snimio pjesmu "These Arms of Mine". Kasnije je nizao hitove kao što su "Mr. Pitiful", "Respect"(kojeg je kasnije obradila kraljica Soula Aretha Franklin), "I Can't Get No Satisfaction"(tekst su napisali Mick Jagger i Keith Richards iz Rolling Stonesa), i "I Can't Turn You Loose"(ulazna pjesma benda The Blues Brothers).

Bio je sjajan glazbenik, a iako mu karijera traje od 1960. do 1967., snimio je osam albuma, a još šest je posthumno izdao Atlantic Records. The Doors su ga obožavali, a i popularna kultura ga je opjevala.

Otis Redding umro je u 26. godini kada se njegov zrakoplov srušio u jezero Monona blizu Madisona , Wisconsin. Pokopan je na svom ranču 37 kilometara sjeverno od Macona.

Uveden je u Skladateljsku kuću slavnih, dobio je poštansku marku, Grammy za životno djelo(posthumno), u Maconu mu je podignut spomenik.