Opatija Monkwearmouth-Jarrow

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Monkwearmouth-Jarrow
Ruine samostana u Jarrowu
Ruine samostana u Jarrowu
Ruine samostana u Jarrowu
Država  UK

Wearmouth-Jarrow je ime za dva nekadašnja samostana blizanca na sjeveroistoku Engleske u današnjoj Grofoviji Tyne and Wear, koje je podigao Benedict Biscop krajem 7. vijeka.

Prvo je 674. podigao Samostan sv. Petra, na lokalitetu Monkwearmouth pokraj Rijeke Wear u današnjem Sunderlandu.[1] Nakon tog je 681. podigao Samostan sv. Pavla pokraj Rijeke Tyne u današnjem Jarrowu.[1]

Historija[uredi | uredi kod]

Ta dva objekta danas su znani kao Opatijska crkva sv. Petra i sv. Pavla, Wearmouth-Jarrow engleski: The Abbey Church of Saint Peter and Saint Paul, Wearmouth-Jarrow.

Anglosaksonski velikaš Benedict Biscop se nakon svog hodočašća u Rim, toliko oduševio kršćanstvom, da je nakon povratka u tadašnju Kraljevinu Nortumbriju odlučio podići samostan kao nukleus iz kog bi se širilo službeno, odnosno rimsko kršćanstvo nasuprot dotadašnjem keltskom kršćanstvu.

Nakon izgradnje prvog, zbližio se sa tadašnjim kraljem Ecgfrithom, i uspio ga oduševiti svojim podhvatom, pa mu je ovaj 682. poklonio dodatno zemljište u obližnjem Jarrowu, da podigne novi samostan.[1]

Ta dva samostana, iako udaljena sedam milja, su se otada kroz historiju smatrali dijelom jedinstvene opatije. To su bili prvi engleski sakralni objekti sagrađeni od kamena, a isto tako i prve građevine koje su imale staklo na prozorima, i finu dekoraciju, zbog tog ih se često naziva kolijevkom engleske umjetnosti i književnosti, pri čemu je za zadnju najzaslužniji Beda Uvaženi, jedan od najpoznatijih pisaca i historičara ranog srednjeg vijeka.

Zlatno doba opatije okončano je nakon što su je norveški Vikinzi orobili 794., a iza tog konačno uništili danski Vikinzi - 860.

Opatija je obnovljena 1083., ali je odtad bila samo omanja ćelija priorata Durhamske katedrale.

Opatija je ukinuta za vladavine kralja Henrya VIII i provođenja reformacije.

Na mjestu samostana u Monkwearmouthu se danas nalazi parohijska crkva sv. Petra, dok je u Jarrowu nalaze ruine zidova i dijelovi crkve sv. Pavla, posvećene 685.[2] I nedaleko od nje muzej - Bede's World (Bedin svijet).

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 History of St Paul’s Monastery, Jarrow (engleski). English Heritage. Pristupljeno 22. 05. 2017. 
  2. Jarrow (engleski). Encyclopædia Britannica. Pristupljeno 20. 05. 2017. 

Vanjske veze[uredi | uredi kod]