Keltsko kršćanstvo

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Keltski križ, simbol koji se tradicionalno vezuje uz keltsko kršćanstvo

Keltsko kršćanstvo, rjeđe irsko kršćanstvo ili otočko kršćanstvo je izraz kojim se u najširem smislu označava kršćanstvo specifično za Britansko Otočje u doba ranog srednjeg vijeka. Neki autori pod time podrazumijevaju posebnu organizaciju i običaje koje su tamošnje keltsko stanovništvo -prvenstveno u današnjoj Irskoj - činili različitim od "rimskog" kršćanstva kakvo se ispovijedalo na područjima nekadašnjeg Rimskog Carstva izloženima romanizaciji i Velikoj seobi naroda. Kao specifičnosti keltskih kršćana u to doba se najčešće navodi uvođenje tradicije monasticizma, specifičan način računanja datuma Uskrsa, običaj svećeničke tonzure i posebni oblici pokore. U tom smislu se ponekad koristi i izraz keltska crkva, odnosno pretpostavlja se da je ona bila zaseban entitet u odnosu na Katoličku crkvu; taj stav, međutim, nije izražen kod većine historičara religije, koji popularnost takvih ideja smatraju posljedicama engleske Reformacije, romantiziranja keltske prošlosti kao i New Age ideja o Keltima kao "plemenitim divljacima" koji su kroz vlastiti oblik kršćanstva zadržali pozitivan paganski stav prema prirodi.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Literratura[uredi - уреди | uredi kôd]

  • Cahill, Thomas (1996). How the Irish Saved Civilization. Anchor Books. ISBN 0385418493. 
  • Corning, Caitlin (2006). The Celtic and Roman Traditions: Conflict and Consensus in the Early Medieval Church. Palgrave Macmillan. ISBN 1403972990. 
  • Mayr-Harting, Henry. The Coming of Christianity to Anglo-Saxon England, 3rd edition (London: B. T. Batsford Ltd, 1991).