Oktobar 1864

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Oktobar 1864
Podaci
MestoJugoslavija
ŽanrRock, Funk, Contemporary Rock, Pop-Rock
Aktivni period1984. - 1992. / 2014. -
Izdavačka kućaJugoton
PGP RTB
Jugodisk
Članovi
Tanja Jovićević
Igor Veličković
Aleksandar Dragutinović
Vladan Čohadžić
Ivan Jevtić
Bivši članovi
Goran Tomanović
Željko Mitrović
Zoran Karapandža
Marko Lalić
Dean Krmpotić
Ivan Zečević
Branko Baćović
Dejan Abadić
Vuk Dinić
Ljubinko Tomanović
Slobodan Andrić
Deže Molnar
Srđan Jovanović
Diskografija
Oktobar 1864
(1987)
Igra bojama
(1988)
Crni ples
(1990)

Beogradska grupa Oktobar 1864 nastala je 1984. godine. Grupu su osnovali Goran Tomanović, Zoran Karapandža, Željko Mitrović i Dean Krmpotić. Tanja Jovićević se pridružila sastavu krajem 1984. godine.

Prvi album pod nazivom Oktobar 1864. objavljuju 1987. a snimljen je u legendarnom studiju "O". Drugi album Igra bojama izlazi 1988. godine, dok je treći album Crni ples snimljen 1990. godine u studiju RTV Titograd.

Pevačica Tanja Jovićević je posle raspada grupe 1991. godine i oproštajnog koncerta 1992. u beogradskom SKC-u pevala po džez klubovima. Goran Tomanović je osnovao grupu Braća Left, u kojoj je pored njega svirao i Ljubinko Tomanović, sa dvojicom članova grupe Armagedon. Dejan Abadić je nastavio muzičku karijeru u producentsko-aranžerskim vodama. Deže Molnar koji je u grupu došao na snimanju albuma "Crni ples" 1990. godine, nastavio je sa radom na novosadskoj muzičkoj sceni, dok su ostali članovi sastava prestali sa aktivnim bavljenjem muzikom.

Producent prvog albuma "Oktobar 1864" bio je Aleksandar Habić, a kao gost se, između ostalih pojavljuje i jedan od najpoznatijih džez muzičara bivše Jugoslavije Bojan Zulfikarpašić, inače školski drug Željka Mitrovića i Deana Krmpotića.

Produkcijom drugog albuma se bavio Mitar Subotić, poznatiji kao Rex Illusivi, a snimatelj je bio Theodore Yanni, koji se na albumu "Crni ples" našao u ulozi producenta.

Pevačica Tanja Jovićević je nedavno objavila da grupa Oktobar 1864, u izmenjenom sastavu nastavlja sa radom.

Veze[uredi | uredi kod]