Ognjen Tadić

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Ognjen Tadić
Ognjen Tadić


Rođen/a 20. april 1974. (1974-04-20) (dob: 46)
Sarajevo, SR BiH, SFRJ
Politička stranka Demokratski narodni savez
Alma mater Univerzitet u Banjoj Luci
Website http://www.predsjednik.rs/

Ognjen Tadić (Sarajevo, 20. 4. 1974) je delegat u Vijeću naroda Republike srpske. Živi i radi u Banjaluci, u Republici Srpskoj, Bosni i Hercegovini.

Obrazovanje[uredi - уреди | uredi izvor]

Osnovnu i srednju Mašinsku tehničku školu završio je u Sarajevu. Diplomirao je na Pravnom fakultetu u Banjaluci. Magistrirao je na Fakultetu političkih nauka u Banjaluci

Politička karijera[uredi - уреди | uredi izvor]

Dva puta je bio savjetnik predsjednika Republike Srpske - prvi put kao savjetnik za društvene djelatnosti, pitanja izbjeglica i raseljenih lica (u vrijeme predsjednika Republike i predsjednika Srpske radikalne stranke Republike Srpske Nikole Poplašena), a drugi put kao politički savjetnik (u vrijeme predsjednika Republike i predsjednika Srpske demokratske stranke Dragana Čavića). Bio je i šef Kabineta predsjednika Republike Srpske (u vrijeme predsjednika Republike Nikole Poplašena)

Na redovnim izborima 2002 godine kao kandidat Srpske radikalne stranke Republike Srpske za srpskog člana Predsjedništva BiH zauzeo je treće mjesto sa oko 9% glasova, 2007. godine na vanrednim izborima kao kandidat Srpske demokratske stranke za predsjednika Republike Srpske zauzeo je drugo mjesto sa oko 35% glasova, zatim 2010 godine kao kandidat Koalicije ZAJEDNO ZA SRPSKU za predsjednika Republike Srpske zauzeo je drugo mjesto sa oko 37% glasova, a na opštim izborima održanim 2014. g. takođe u trci za predsjednika Republike Srpske Ognjen Tadić je dobio podršku 44,28% glasova i ponovo osvojio drugo mjesto dok je njegov protivkandidat Milorad Dodik je pobjedio sa 45,38% glasova.

U VII sazivu Narodne skupštine Republike Srpske (od 2006. do 2010. g.) bio je narodni poslanik Srpske demokratske stranke.

Bio je delegat u VI sazivu Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (2010/14), a tokom tog mandata i predsjedavajući / zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda (2011/13).

Na iste dužnosti je reizabran i u VII sazivu Doma naroda (2014/18).

Za delegata u V saziv Vijeća naroda Republike Srpske izabran je 2018 (2018/22).

Prije članstva u Srpskoj demokratskoj stranci, u kojoj je bio potpredsjednik, bio član Predsjedničkog kolegijuma i Centralne otadžbinske uprave Srpske radikalne stranke. Posije Opštih izbora 1998. godine, Odlukom Privremene Izborne komisije BiH, Ognjen Tadić je zajedno sa još osam kandidata skinut sa liste Srpske radikalne stranke radi kažnjavanja stranke. Po mišljenju PIK-a Tadić je poslije toga "poticao nasilje i destabilizaciju Bosne i Hercegovine"[1]

Lični život[uredi - уреди | uredi izvor]

Oženjen je doc. dr sc. med Daliborkom Tadić (rođ. Milunović) i otac je tri djeteta. Po ocu vodi poreklo iz sela Vrhprača, sa planine Jahorine, odnosno iz Crne Gore, selo Smriječno - Piva odakle su Tadići doselili u okolinu Sarajeva, a po majci (rođ. Kapor) iz Hercegovine, selo Mirilovići, Bileća. Po vjeroispovjesti je pravoslavac.

Profesionalni put[uredi - уреди | uredi izvor]

U vrijeme aktivnog bavljenja advokaturom, u više mandata, bio je član Izvršnog odbora Advokatske komore Republike Srpske i predsjednik Zbora advokata regije Banja Luka. Bio je član Predsjedništva Udruženja pravnika Republike Srpske i Skupštine Saveza Udruženja pravnika Srbije i Udruženja pravnika Republike Srpske.

Bio je novinar „Omladinskog radijaRadio Sarajevo, TV „SA 3“ – trećeg programa TV Sarajevo, NRTV „Dobre vibracije“ Sarajevo, „S-kanal“ Pale, „Srpske-radio televizije“ Pale – Banja Luka.

Ratni put[uredi - уреди | uredi izvor]

Bio je pripadnik Vojske Republike Srpske. Kao novinar je u zarobljeništvu u Hrvatskoj i Herceg-Bosni proveo šest mjeseci (januar 1993 - juli 1993.), odakle je oslobođen nakon razmjene. Pred Vojnim sudom u Splitu izrečena mu je šestogodišnja kazna zatvora radi oružane pobune i obavještajno-propagandne djelatnosti uperene protiv Republike Hrvatske.

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]