Piva

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Most preko kanjona Pive

Piva je reka u Crnoj Gori, kraća pritoka Drine, koju gradi zajedno sa Tarom na granici Crne Gore sa Bosnom i Hercegovinom.

Tok[uredi | uredi kod]

Kanjon Pive

Piva izvira iz vrela Sinjac na planini Goliji, blizu manastira Pive. Pre nego što je formirano veštačko Pivsko jezero, Sinjac je tekao ka reci Komarnicu i sa njom u dužini od 34 kilometara činio Pivu. Međutim, Komarnica je deo rečnog sistema dugačkog 86 km (Tušina-Bukovica-Bijela-Komarnica), tako da, mereći od izvora reke Tušine, Piva je dugačka 120 km.

Tušina izvire na planini Sinjajevina u oblati Uskoci u centralnom delu Crne Gore, nekoliko kilometara od izvora druge važne crnogorske reke, Morače. Reka teče na zapad, između planina Sinjajevina i Lola, pred sela Krnja Jela, Bare, Boan i Tušina. Iz smera severa sastaje se sa Bukovicom i dalje teče pod ovim imenom. Nakon što proteknee pored regionalnog centra Šavnika i sela Gradac i Pridvorica u regionu Drobnjaka, reka se na severu sastaje sa Komarnicom i uzima njeno ime.

Komarnica nastavlja da teče između planina Vojnik i Treskavac u skoro nenastanjenoj oblasti i ulazi u Pivsku površ, gde skreće na sever, spaja se sa vrelom Pive i ulazi u duboki kanjon Pive.

Kanjon je prosečan kroz planine Bioč, Volujak, Maglić i Pivsku planinu, dugačak je 33 km, dubok do 1200 m i tu reka stvara izuzetnu snagu koja se koristi za hidroelektranu Mratinje koja je pregradila kanjon 1975. Brana je visoka 220 m i jedna je od najvećih u Evropi. Brana stvara Pivsko jezero (površine 12,5 km² na visini od 675 m i duboko 188 m), koje je poplavilo stari položaj manastira Pive iz 16. veka, pa je manastir preseljen na novo mesto. Reka Vrbnica se sa leve strane uliva u jezero.

Nakon brane Piva nastavlja na sever, sreće se sa Tarom kod Šćepan Polja na granici sa Bosnom i Hercegovinom i formira Drinu.

Sliv Piva zauzima površinu od 1.270 km² i pripada crnomorskom slivu. Reka Piva nije plovna.

Pivska površ[uredi | uredi kod]

Brana Mratinje

Pivska površ je visoka krečnjačka visoravan u slivu Pive, između planina Durmitor, Maglić, Lebršnik, Golija i Vojnik. Plato je dugačak 55 km, dugačak 30 km sa prosečnom nadmorskom visionom od 1200 m i najvišom od 2159. Tok Komarnica-Piva deli površ na dva dela: zapadnu Pivsku Župu i istočnu Pivsku planinu. Oblast se odlikuje mnogim krečnjačkim karakteristikama, kao što su vrtače, jame i uvale i izuzetno je retko naseljena (oko 20 manjih naselja u Pivskoj Župi i 15 na Pivskoj planini). Ovde je razvijeno stočarstvo, a posebno gajenje ovaca.

Vidi još[uredi | uredi kod]

Slavni ljudi[uredi | uredi kod]

  • Jelena Dubljević , poznata košarkašica
  • Dragan Bogdanović , otac poznatog košarkaša Bogdana Bogdanovića

Reference[uredi | uredi kod]

  • Mala Prosvetina Enciklopedija, Treće izdanje (1985); Prosveta; ISBN 86-07-00001-2
  • Jovan Đ. Marković (1990): Enciklopedijski geografski leksikon Jugoslavije; Svjetlost-Sarajevo; ISBN 86-01-02651-6