Nova demokratska stranka (Kanada)

Izvor: Wikipedija
(Preusmjereno sa stranice Nova demokratska partija (Kanada))
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Nova demokratska stranka (engleski The New Democratic Party, francuski Nouveau Parti démocratique) je lijeva politička stranka koja djeluje u Kanadi i zalaže se različite forme socijaldemokracije i demokratskog socijalizma.

Osnovana je godine 1961. te sudjeluje na federalnim i provincijskim izborima. U kanadskom Domu zastupnika njeni zastupnici predstavljaju lijevo krilo kanadskih birača, dok Liberalna i Konzervativna stranka zastupaju centar i desnicu.

NDP je članica Socijalističke internacionale.

NDP je sve donedavno podržavala manjinsku vladu Paula Martina, ali je krajem 2005., u svjetlu korupcijskih skandala, tu podršku povukla te ishodila parlamentarne izbore na kojima je u januaru 2006. pobijedila Konzervativna stranka. Poslije je podržavala manjinske vlade konzervativnog premijera Stephena Harpera, ali dva puta ishodila njen pad - 2008. i 2011. godine.

Na izborima 2011. je doživjela veliki uspjeh i izbila na drugo mjesto ispred liberala, a iza pobjedničkih konzervativaca, dobivši status službene opozicije u federalnom Parlamentu.