Nikola Triva

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Nikola Triva
Rođen/a 26. oktobar 1910. (1910-10-26)
Šibenik, tada Austro-Ugarska, danas Hrvatska
Umro/la 2. septembar 1989. (dob: 78)
Split
Obrazovanje srednja škola
Zanimanje službenik, enigmat
Poznat/a po križaljkama

Nikola Triva (Šibenik, 26. 10. 1910. – Split, 2. 9. 1989), enigmat. Završivši srednju školu, čitav svoj radni vijek proveo je kao službenik Jugoslovenskih željeznica, gdje je i penzionisan. Sahranjen je 6. IX. 1989. u Kninu na groblju sv. Đurđa.

Enigmatika[uredi - уреди | uredi kôd]

U zagonetaštvu se pojavio 1928. godine. Objavljivao je u mnogim enigmatskim listovima: "Sfinga" ("Sfinga Rebus"), "Problem", "Čvorova" izdanja, "Vjesnikov kviz", "Eureka" (velika i mala) te u "Slobodnoj Dalmaciji". Postao je poznat po pseudonimima Va-va-va i 3-va (tri va < Triva). Isticao se i kao svestran odgonetač. Dobitnik je nagrade za izmjenjivaljku u zagrebačkom "Startu" broj 79 (26. I. 1972).

Članstvo u EKBV[uredi - уреди | uredi kôd]

Bio je veliki zaljubljenik crno-bijelih križaljkaških polja i vrijedni član splitskog Enigmatskog kluba "Božidar Vranicki" (EKBV) od njegovog osnivanja. U klubu su ga od dragosti zvali Šjor Nikola. Redovno je prisustvovao svim sastancima, skupštinama i drugim aktivnostima. Bio je posebno plodan autor križaljki, prije svega u enigmatskoj rubrici "Slobodne Dalmacije". Križaljke je sastavljao, iako teško bolestan, do zadnjeg dana života.

Anegdota[uredi - уреди | uredi kôd]

Popularna je njegova gotovo nevjerovatna dogodovština. Jednom, kad je putovao vlakom, izašao je da kupi novine i "Vjesnikov kviz" jer je trebalo da vlak stoji malo duže. Međutim, zabavljen novinama, zaboravio je na vlak koji je otišao prije nego što je trebalo. Tada je, unajmivši taksi, "lovio" vlak sve do Austrije jer se sve što je imao nalazilo u njemu. Tako je postao čovjek koji je vjerovatno najskuplje platio neki enigmatski list.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]