Narodna milicija Donbasa

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Ratna zastava Novorusije.

Narodna milicija Donbasa (rus. Народное ополчение Донбасса) je naziv za paravojne formacije samoproglašene Federativne Državne Novorusije, odnosno Donjecke (DNR) i Luganske Narodne Republike (LNR). Ispočetka je predstavljala paravojne formacije DNR, ali su joj se 16. septembara 2014. priključila i Narodna milicija Luganske Narodne Republike, također poznata i pod nazivom Armija jugoistoka; otada se također koristi i naziv Združene oružane snage Novorusije (rus. Объединённые Вооруженные Силы Новороссии).

Dio ljudstva Narodne milicije Donbasa čini lokalno pro-rusko stanovništvo, ali i veliki broj dobrovoljaca iz Rusije, od kojih su mnogi, prije svega Igor Strelkov, imali zapovjedne funkcije. To, kao i relativno dobra opremljenost suvremenim i teškim naoružanjem kao što su artiljerija, tenkovi i oklopna vozila, odnosno sposobnost da se tokom rata u istočnoj Ukrajini Narodna milicija ravnopravno nosi sa ukrajinskom redovnom vojskom su postali podlogom za tvrdnje iz ukrajinskih i zapadnih izvora kako separatisti primaju vojnu pomoć, odnosno predstavljaju "produženu ruku" Rusije.

U sastavu Narodne milicije Donbasa se bori i određen broj ne-ruskih dobrovoljaca, odnosno dobrovoljaca iz nekoliko evropskih država koji kao motiv imaju pripadnost radikalnoj ljevici, radikalnoj desnici, odnosno antiamerikanizam ili antieuropejstvo; među njima su srpski četnici koji čine tzv. Slavjanoserbski četnički odred; Legija sv. Stjepana koju čine dobrovoljci iz Mađarske te jedinica Unité Continental koju čine dobrovoljci iz Srbije, Francuske i Brazila.

Vanjske veze[uredi | uredi kod]