Most dr. Franje Tuđmana (Osijek)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Most dr. Franje Tuđmana
Dravski most / Biljski most
Pogled na most dr. Franje Tuđmana sa zapada
Lokacija
PremošćujeDravu
MjestoOsijek, Hrvatska
Koordinate45°33′44″N18°42′5″E
Gradnja
Period gradnje1993. – 1995.
Otvorenje10. 6. 1995.
Saniranje2012.
Rušenje1991.
Tehnički podaci
Vrstagredni most
Materijalčelik i armirani beton
Ukupna duljina294 m
Upravljanje
UpravaHrvatske ceste
Funkcijacestovni, biciklistički i pješački
Mostarinanema
Karta
Most dr. Franje Tuđmana (Osijek) na mapi Osječko-baranjske županije
Most dr. Franje Tuđmana (Osijek)
Most dr. Franje Tuđmana na karti Osječko-baranjske županije

Most dr. Franje Tuđmana most je u Osijeku. Smjerom (približno) jug-sjever premošćuje rijeku Dravu i spaja Osijek i Slavoniju s Baranjom i prekodravskim dijelom Osijeka (s Podravljem istočno i Tvrđavicom zapadno). Ukupno je dugačak 294 metra.

Preko mosta, gledajući sa sjevera prema jugu (iz pravca Belog Manastira, Darde i Bilja), prolazi Biljska cesta, koja se nakon križanja s Europskom avenijom nastavlja kao Ulica kneza Trpimira prema Južnoj obilaznici Osijeka. Sve do izgradnje Zapadne obilaznice Osijeka (2007) tim je mostom prolazila državna cesta D7. S južne, desne obale Drave most prelazi preko Šetališta kardinala Franje Šepera.

Administrativno, most se nalazi na području grada Osijeka, a geografski južni dio pripada Slavoniji, a sjeverni dio Baranji.

Povijest[uredi | uredi kod]

Godine 1962. u Osijeku je izgrađen cestovni most preko Drave. Svojoj je svrsi služio do Domovinskog rata, kad ga je hrvatska strana minirala.

Već 1993. postavljen je kamen temeljac za izgradnju novoga mosta. Inicijator je bio dr. Franjo Tuđman, tadašnji hrvatski predsjednik. Godine 1995. završena je izgradnja današnjeg mosta na mjestu staroga, a otvaranje je bilo 10. 6. te godine. Na otvaranju je bio i sam Tuđman.

Godine 2012, 17 godina nakon izgradnja, most je obnovljen.[1]

Ime[uredi | uredi kod]

Od 1995. do 2009. most je nosio imena kao što su Dravski most, Biljski most i sl. Godine 2009. odlukom čelništva Grada Osijeka i Osječko-baranjske županije most je preimenovan u Most dr. Franje Tuđmana.

Napomene i izvori[uredi | uredi kod]