Mitrofan Voronješki

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mitrofan Voronješki

Sveti Mitrofan Voronješki
Sveti Mitrofan Voronješki

Datum rođenja 1623.
Datum smrti 1703.

Sveti Mitrofan Voronješki (rus. Mitrofan Voronežskiй;) je ruski pravoslavni svetitelj.

Rođen je 1623. godine u Vladimirskoj oblasti. Roditelji su ga vaspitali u duhu pravoslavne vere. Prvu polovinu svoga života proveo kao parohijski sveštenik u selu Sidorovskom. U njegovoj četrdesetoj godini umrla mu je supruga, nakon čega odlazi u manastir Zolotnikovski Uspenija Božje Matere, blizu grada Suzdalja, gde se zamonašio. 1666. Mitrofan je postavljen za igumana obližnjeg, Jahromskog Kozminog manastira, a 1675. godine za igumana Unženskog manastira, u oblasti Galiča. Kada je osnovana nova eparhija u Voronežu, iguman Unženski Mitrofan je izabran za njenog prvog episkopa, i rukopoložen 2. aprila 1682. godine.

Kao episkop, Mitrofan je razvio veliku evanđelsku delatnost u svojoj eparhiji. Mnogo se trudio da kod sveštenstva podigne duhovnost i pojača pastirsku revnost, a kod mirjana - da im približi život po Svetom Evanđelju. Kao starešina, sveti Mitrofan bio je vrlo pristupačan, i njegov episkopski dom bio je utočište nevoljnima i tužnima, gostoprimnica putnicima, lečilište bolesnima.

Veoma ga je poštovao i cenio car Petar Veliki, koji je često dolazio u Voronež, i uvek posećivao svetog Mitrofana.

Umro je u svojoj osamdesetoj godini, 23. novembra 1703. godine. Sahranjen je u Voronješkoj crkvi. Njegove svete mošti svečano su otkrivene 6. avgusta 1832. godine. Danas se čuvaju u Blagoveštenskoj crkvi u Voronežu.

Pravoslavna crkva proslavlja svetog Mitrofana 23. novembra po julijanskom kalendaru.

Izvori[uredi - уреди | uredi kôd]