Mikito Takajasu

Izvor: Wikipedia
Mikito Takajasu
高安 右人
Takayasu.JPG
Rođenje 4. rujna 1860.
Japan Ogi, Japan
Smrt 20. studenog 1938.
Japan Beppu, Japan
Državljanstvo Japan japansko
Narodnost Japanac
Polje medicina
(oftalmologija)
Institucija Sveučilište u Kanazavi
Alma mater Carsko sveučilište u Tokiju (1887)
Poznat po Takajasuov arteritis

Mikito Takajasu (japanski: 高安 右人; Ogi, 4. rujna 1860. - Beppu, 20. studenog 1938.), japanski oftalmolog poznat po otkriću bolesti koja će, u njegovu čast, biti nazvana Takajasuov arteritis.

Takajasu je 1887. godine diplomirao na Carskom sveučilištu u Tokiju, nakon čega je otišao u Kanazavu, gdje je radio u sklopu današnjeg Medicinskog fakulteta Sveučilišta u Kanazavi. Godine 1908., Takajasu je Japanskom oftalmološkom društvu odlučio predstaviti slučaj 21-godišnje žene, koju je liječio 1905. i 1908. godine. Pacijentica je imala ograničeno vidno polje. Pregledom očne pozadine pokazalo se da u oku postoje žilne anastomoze. Nakon pregleda, slučaj je predstavljen javnosti. Uz Takajasua, oftalmolozi Katsutomo Ōnishi i Tsurukichi Kagoshima su također predstavili slične slučajeve i naglasili kako su primijetili da puls arteriae radialis nije opipljiv. Takajasu nije uočio taj simptom.

Ubrzo se otkrilo da je u pitanju nova, dotad neopisana bolest, koja je prvo nazvana Takajasuova bolest, a kasnije i Takajasuov arteritis. Radi se, zapravo, o obliku granulomatoznog vaskulitisa koji obuhvaća velike sudove, a izaziva fibrozu i sužavanje krvnih žila (najčešće zahvaća aortu i njegine ogranke, kao i plućne arterije). Bolest se najčešće javlja od 15. do 30. godine, a uglavnom zahvaća žene azijskog porijekla (žene su zahvaćene 8-9 puta češće nego muškarci). Zbog karakterističkog simptoma (naveden gore), bolest se naziva i "bolešću bez pulsa".

U kasnijoj životnoj fazi, Takajasu se preselio u Beppu gdje je u konačnici i preminuo od posljedica karcinoma.