Mihai Trăistariu

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Mihai Trăistariu

Mihai Trăistariu
Rođen/a 16. decembar 1979. (1979-12-16) (dob: 40)

Mihaj Trajstarju (rum. Mihai Trăistariu), rođen 16. 12. 1979. u Pjatri Neamc) je rumunski pevač zabavne muzike. Mihaj će sa pesmom Tornero predstavljati Rumuniju na Pesmi Evrovizije 2006. u Atini.

Mihaj Trajstarju je počeo da uči klavir sa sedam godina. Osim deset godina klavira, uzimao je i časove pevanja i glume. Završio je jedan od brojnih rumunskih matematičko-fizičkih liceja "Petru-Rares" i diplomirao na Fakultetu za informatiku u Jašiju.

Mihaj je učestvovao na brojnim rumunskim i međunarodnim festivalima i između ostalih na šest nacionalnih izbora za predstavnika Rumunije na Pesmi Evrovizije (po jednom prvi, drugi, četvrti, i tri puta treći). Nakon festivala u Mamaji 1998. Mihaj se pridružio sastavu Valahija (Vlaška) i sa njima snimio šest albuma do 2004. godine, od kada nastupa samostalno. 2006. godine je, u konkurenciji favorizovane pesme Jokero sastava Akcent, pobedio sa pesmom Tornero (Vratiću se) na engleskom i italijanskom jeziku, dobivši 12 poena od žirija i 10 u teleglasanju. Tornero je brza tehno-dens kompozicija koja se otvara upamtljivim vokalom i nenametljivim etno motivom i kroz nekoliko promena tonaliteta vodi ka snažnom, ritmičnom završetku. Komponovao ju je Eduard Kurkota na tekst Kristijana Hriskua i Mihaele Deak.

Mihaj je snimio ukupno sedam albuma, a 2005. godine je izašao i prvi solo album Altceva. Poznate su njegove izuzetne glasovne mogućnosti (5⅓ oktave). Svirao je u mnogim evropskim zemljama i nominovan je za "omiljenog solistu" i "hit godine" u nagradama "Najomiljeniji Rumuni". Predaje pevanje u školi talenata. Živi u Konstanci.

Vidi takođe[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]

Nagrade i postignuća
Prethodi:
Luminiţa Anghel & Sistem s
pjesmom "Let Me Try"
Rumunjska na Eurosongu
2006.
Slijedi:
Todomondo s
pjesmom "Liubi, Liubi, I Love You"