Metla

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Metla
Slika tipične metle
Slika tipične metle

Metla (od praslavenskog: mesti, metati= bacati[1]) je kućanski priručni alat za čišćenje podova ili drugih ravnih površina po kojima se hoda, kao što su dvorišta, stepenice...[2]

Karakteristike i historija[uredi - уреди | uredi kôd]

Metle su se sve do polovice 20. vijeka pravile od prirodnih materijala, a to su bili; cilindrična drvena drška i stožasti donji dio, sa uvezanim tankim grančicama vrijeska, sirka[3], breze i sličnih biljaka, kojim se melo smeće. Danas se uglavnom prave od umjetnih materijala (plastika + metalna drška)

U vezi metli, ima puno uzrečica, kao što je tanka (tanki) je ko metla[3] ili on ti je ko željezna (čelična) metla (to se odnosilo na ljude koji nesmiljeno provode svoje zamisli i eliminiraju svoje protivnike)[2], a i legendi da su na njima letjele vještice.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Reference[uredi - уреди | uredi kôd]

  1. Mesti (srpskohrvatski). HJP Novi Liber. http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=e1pnWRk%3D. Pristupljeno 18. 11. 2014. 
  2. 2,0 2,1 Metla (srpskohrvatski). HJP Novi Liber. http://hjp.novi-liber.hr/index.php?show=search_by_id&id=e1pkUBk%3D. Pristupljeno 18. 11. 2014. 
  3. 3,0 3,1 Scópa (talijanski). Treccani Enciclopedia Italiana. http://www.treccani.it/vocabolario/scopa/. Pristupljeno 18. 11. 2014. 

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi kôd]