Partviš

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Tipični partviš

Partviš, bartviš, pahalica, pahaljka (od austrijsko-njemačkog: Bartwisch[1]) je klasični ručni alat za čišćenje podova od prašine. Partviš je u načelu vrlo sličan metli, ali nije metla (ona je puno grublja) i još i danas ima široku primjenu po domaćinstvima, uredima, školama, bolnicama i svim javnim prostorima.

Materijal i izgled[uredi - уреди | uredi izvor]

Pravi klasični partviš iz prve polovice 20. vijeka radio se od konjske dlake (dio za skupljanje prašine i smeća) i drva, nosač dlaka i drška. Današnji partviši rade se od plastike i po mnogočemu više nemaju ona svojstva koja su imali klasični (ne čiste tako dobro).

Etimologija riječi partviš[uredi - уреди | uredi izvor]

Partviš je tipični germanizam iz Austro-Ugarske koji se toliko udomaćio u hrvatsko-srpskom da zapravo i nema zamjene. I sami možete provjeriti na portalu Rijecnik.org gdje stoji da je partviš ista riječ na hrvatskom, srpskom i bosanskom.

Zapravo postoje sinonimi za tu riječ - pajalica u srpskom, te smetnik u novije vrijeme na hrvatskom koji se izraz nije udomaćio. U hrvatskome postoje i riječi pahalica, te pahaljka. Partviš zapravo dolazi od njemačke sintagme Bartwisch bart = brada + wish = smeće, prašina. Bartwisch se kao riječ upotrebljava jedino u Austriji od zemalja njemačkog govornog područja, ostali imaju drugu riječ za tu alatku Handbesen U Sloveniju, Hrvatsku i Bosnu i Hercegovinu riječ je došla i austrijskog dijela Austro-Ugarske, a u Srbiju iz Ugarske (Vojvodine). Partvis postoji i u mađarskom [2] te u ostalim zemljama koje su nekoć gravitirale Austro-Ugarskoj.

Pogledajte i ove stranice[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]

Vanjske veze[uredi - уреди | uredi izvor]