Međunarodni nezaštićeni naziv leka

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu

Međunarodni nezaštićeni naziv leka (engl. International Nonproprietary Name – INN) je uobičajeno ime leka (lekovite supstance ili njihove kombinacije) koje preporučuje Svetska zdravstvena organizacija. Raniji naziv za INN je bio generičko ime. Svetska zdravstvena organizacija predlaže INN latinsku, englesku, francusku, špansku i rusku verziju imena. Međunarodno nezaštićeno ime leka isto je u celom svetu (do na transliteraciju), i u farmaciji ima ulogu sličnu onoj koju IUPAC nomenklatura ima u hemiji, ali su IUPAC nazivi zbog svoje dužine nepraktični za lekovite supstance.[1]

Primeri nastavaka

[uredi | uredi kod]

Pri građenju mećunarodnih nezaštićenih naziva lekova teži se da nastavci označavaju pripadnost farmakološkoj grupi, a često se na osnovu nastavaka daje naziv odgovarajućoj grupi lekova. Primeri nastavaka su:

Ostali nazivi lekova

[uredi | uredi kod]

Proizvođači lekova mogu dati bilo koje ime leku, i mogu ga registrovati kao trgovačku marku ako je to ime različito od međunarodnog nezaštićenog imena. Takvo ime postaje zaštićeni naziv leka i kao robna marka može se obnavljati neograničeno dugo.

Ukoliko za neki lek ne postoji međunarodni nezaštićeni naziv, može se koristiti farmakopejsko ime. Farmakopejsko ime se koristi za neke vakcine, kiseline, soli natrijuma, kalijuma i sl. Farmakopejski naziv leka je po pravilu dat na latinskom jeziku, i najčešće je identičan latinskoj veziji INN-a (ako postoji).

Hemijski naziv može biti IUPAC ili CAS ime, ali se u svakodnevnoj upotrebi ne koristi.

Reference

[uredi | uredi kod]
  1. „International Nonproprietary Names”. World Health Organization. Arhivirano iz originala na datum 25 October 2013. Pristupljeno 21 March 2014. 

Spoljašnje veze

[uredi | uredi kod]
  • Strana Svetske zdravstvene organizacije posvećena Međunarodnim nezaštićenim imenima [1]