Matti Nykänen

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Osvojene medalje
Skijaški skokovi
Olimpijske igre
Zlato Sarajevo 1984. velika skakaonica
Zlato Calgary 1988. mala skakaonica
Zlato Calgary 1988. velika skakaonica
Zlato Calgary 1988. momčadski
Srebro Sarajevo 1984. mala skakaonica
Matti Nykänen (2010)

Matti Ensio Nykänen (Jyväskylä, Finska, 17. 7. 1963. – 4. 2. 2019), finski skakač na skijama, četverostruki pobjednik Zimskih olimpijskih igara.

Nykänen je dominirao ovim sportom 1980-ih godina, kada je uglavnom pobjeđivao na svim natjecanjima na kojima je nastupao. Vrhunac karijere mu je nastup na Zimskim olimpijskim igrama u Calgaryju 1988. godine kada je pobijedio u obje pojedinačne discipline te u momčadskom natjecanju. Uz pet olimpijskih medalja (četiri zlatne) ima i devet medalja s Svjetskih prvenstava (pet zlatnih), te čak 22 medalje s nacionalnih prvenstava Finske (13 zlatnih). Zbog svojih rezultata i dominacije nad konkurencijom tijekom karijere općenito se Nykänena smatra jednim od najboljih skakača na skijama u povijesti.

Za vrijeme te posebno nakon karijere Nykänen je na sebe skretao pažnju sklonošću prema alkoholu, brojnim vjenčanjima i razvodima, povremenin nasilnim ispadima te neuspješnom karijerom pop-pjevača. Optužen je i za pokušaj ubojstva obiteljskog prijatelja (ubo ga nožom) i osuđen je na 26 mjeseci zatvora, a odradio je godinu dana.