Mars Science Laboratory

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Curiosity
(Mars Science Laboratory)
Curiosity tokom testiranja mobilnosti
OrganizacijaNASA
Glavni ugovaračiBoeing
Lockheed Martin
Misija TipRover

Curiosity /bos. znatiželja/ (Mars Science Laboratory - MSL), NASA-in rover namijenjen istraživnju Marsa. Lansiran 26. novembra 2011., na cilj bi trebao stići u augustu 2012.[1]

Planirano je da Mars Science Laboratory godinama istražuje Mars i pokuša dati odgovore o tome, šta se događalo na Marsu tokom prošlih vremena, ali i informacije koje će omogućiti pripremu budućih ljudskih misija na Mars. Dva puta duži, i tri puta teži nego Mars Exploration Roveri Spirit i Oportunity, Mars Science Laboratory bi sakupljao uzorke zemlje i stijena, i analizirao ih na prisustvo organskih komponenti, te istraživao uslove okoline, koja je možda u prošlosti bila pogodna za život.

Misija bi u potpunosti trebala imati međunarodni karakter. Hidrogenski detektor za lociranje vode je izradila Ruska svemirska agencija, meteorološke instrumente špansko Ministarstvo za obrazovanje i nauku, a spektometar Kanadska svemirska agencija u saradnji sa Max Planck Institutom za hemiju u Njemačkoj.

Mars Science Laboratory bi trebala biti prva planetarna misija koja bi za spuštanje na Mars koristila slične tehnike koje koristi Space Shuttle pri ulasku u Zemljinu atmosferu. Na taj način bi letjelica mogla putovati na pojedine lokacije na planeti prije nego što bi se spustila na određrno mjesto. Prije nego što bi dotakla tlo letjelica bi aktivirala padobran i rakete koje bi je dodatno usporile. Ovakvo sletanje bi se onda moglo izvesti u nekom krateru ili kanjonu na planeti.

Dio opreme su i nekoliko kamera za snimanje i analizu terena, mikroskopi, laserski uređaji za ispitivanje materijala i za isparavanje tankih slojeva sa površine stijena i mogućnost analize podzemnog materijala, alfa i X-spektrometri, detektori radijacionih zračenja, plinski hromatograf, maseni spektrometar, kao i uređaji za detekciju organskih oblika života, što je poslije izuzetno uspješnih misija Viking 1 i 2 iz sredine sedamdesetih godina prošlog vijeka, prvi pokušaj da se na toj planeti ciljano traži život.

Reference[uredi | uredi kod]

  1. "Mars Science Laboratory Fact Sheet" (engleski).  mars.jpl.nasa.gov (18. juni 2011.)