Dawn (letjelica)

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Dawn

Umjetički prikaz letjelice Dawn sa Vestom (lijevo) i Ceresom (desno)
OrganizacijaNASA
Datum lansiranja27. septembar 2007, 7:34 EDT (11:34 UTC)[1]
Trajanje misije8 godina
NSSDC IDDAWN
Internet sjedište(en) Dawn Home
Masa1250 kg
Orbitalni elementi
Ekscentricitet orbite~ kružna
InklinacijaPolarna orbita
Ova kutijica: pogledaj  razgovor  uredi

Dawn je NASA-ina sonda koja je lansirana 27. septembra 2007. godine sa ciljem istraživanje asteroida Ceresa i Veste. Dawn je prva misija koja je za cilj imala posjetu tim asteroidima, i ulazak u njihove orbite.

Dawn je zašao u orbitu oko Veste 16. jula, 2011, i istraživat će je do 26. augusta, 2012. Nakon toga, svemirska letjelica će se usmjeriti prema Ceresu, a njegovo dostizanje je planirano za februar 2015. Dawn je NASA-ina prva isključivo istraživačka misija koja koristi ionsku propulziju.

Misija[uredi | uredi kod]

Cilj misije je utvrđivanje procesa i uslova koji su vladali u najmlađem periodu Sunčevog sistema, detaljnim istraživanjem dvije najveće proto-planete koje su ostale netaknute od vremena svog nastanka. Ceres i Vesta su dva tijela suprotnih karakteristika, što bi moglo biti posljedica toga što su nastali u različitim predjelima ranog Sunčevog sistema. Ceres je, nagađa se, mogao nastati u hladnom i vlažnom okruženju, što je u njemu moglo ostaviti ispodpovršinske vode, dok je Vesta, opet se smatra, nastala vrućim i suhim forimiranjem, što bi za posljedicu moglo imati diferenciranu unutrašnjost i površinsku vulkansku aktivnost.

Planirana hronologija događaja u misiji Dawn

  • Lansiranje - između 26. septembra i 15. oktobra 2007.
  • Marsova gravitaciona praćka - mart 2009.
  • Dolazak do Veste - septembar 2011.
  • Polazak prema Ceresu - april 2012.
  • Dolazak do Ceresa - februar, 2015.
  • Kraj misije - juli 2015

Moguće je i produženje misije na još neke asteroide nakon Ceresa.

Misiju Dawn vodi naučnik Christopher T. Russell. Kompanija "Orbital Sciences Corporation" je napravila letjelicu a NASA-in Laboratorij za mlazni pogon (JPL) je isporučio ionske motore. Njemački centar za zračni i svemirski let (DLR) napravio je kameru, italijanska svemirska agencija ASI spektrometar, a Nacionalna laboratorija u Los Alamosu američkog Ministarstva energetike proizvela je spektrometar gama-zraka i neutrona.

Značaj misije[uredi | uredi kod]

Dawn treba istražiti dva najveća asteroida da bi odgovorio na neka pitanja o nastanku Sunčevog sistema.

Ceres i Vesta su odabrani kao dvije protoplanete, jedna kao ledena, a druga kao stjenovita, čije je nastajanje zaustavljeno djelovanjem Jupitera. Oni nam omogućavaju bolje razumijevanje procesa formiranja stjenovitih i ledenih tijela u Sunčevom sistemu, te uslova uz koje stjenovite planete mogu zadržati vodu.

Oba asteroida su nastala u mlađoj historiji Sunčevog sistema.

Prilazak Vesti[uredi | uredi kod]

Dawn je, prilazeći Vesti snimao progresivno slike više rezolucije. Slike su dobivene instrumentom "Framing Camera" i objavljene na internet mreži NASA and MPI.

Orbita Veste[uredi | uredi kod]

Nakon što je zahvaćen Vestinom gravitacijom, i po ulasku u njenu orbitu, 16. jula 2011, Dawn se sam pomjerio u nižu, bližu orbitu, paljenjem svog xenon-ionskog raketnog pogona, pomoću sunčeve energije. Dana 2. augusta, je pauzirao svoj spiralni prilazak radi ulaska u 69-satnu istraživčku orbitu, na visini od 2750 km.

Reference[uredi | uredi kod]

Vanjski linkovi[uredi | uredi kod]