Manovo-Gounda St. Floris

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Koordinate: 09°00′00″N 21°30′00″E / 9.00000°N 21.50000°E / 9.00000; 21.50000

Nacionalni park Manovo-Gounda St. Floris
Flag of UNESCO.svg Svjetska baštinaUNESCO
Dzanga.jpg
Srednjoafrička Republika
Registriran: 1988. (12. zasjedanje)
Vrsta: Prirodno dobro
Mjerilo: ix, x
Ugroženost: 1997.-
Referenca: UNESCO

Nacionalni park Manovo-Gounda St. Floris je nacionalni park u pokrajini Bamingui-Bangoran, Srednjoafrička Republika, u blizini granice s Čadom.

Park se sastoji od tri područja:

  • poplavljena nizina rijeka Bahr Aouk i bahr Kameur na sjeveru je obrasla savanom i na nekim mjestima je depresija, dok na drugim mjestima kamenje prepuno željeza spriječava rast biljaka;
  • planinski masiv des Bongo na jugu se sastoji većinom od pješčenjaka i strašno je isječen, te s njega teče pet rijeka prema nizini (Vakaga, Goro, Gounda, Koumbala and Manovo) gdje se ulijevaju u Bahr Aouk i Bahr Kameur;
  • prijelazna blago nagnuta ravnica između prva dva područje je u doba suše mjesto gdje nestaju rijeke s planine.

Nacionalni park Manovo-Gounda St. Floris, osnovan 1979. godine, ima površinu od oko 17.400 km² i upisan je 1988. godine na UNESCO-v popis mjesta svjetske baštine u Africi zbog njegove velike bioraznolikosti. Naime u parku obitavaju mnoge životinje, kao što su: Crni nosorog (Diceros bicornis), Afrički slon, Gepard, Leopard, Afrički bivol i Crvenočela gazela (Eudorcas rufifrons). Pored ovih u šarku obitava i 320 vrsta ptica od kojih su 25 vrsta grabljivica, uključujući Afričkog orla ribara.

Zbog nezakonite ispaše stoke i krivolova (osobito slonova, leoparda i krokodila), te slabljenja sigurnosti, park Manovo-Gounda St. Floris je upisan na popis ugroženih mjesta svjetske baštine 1997. godine[1]. Lokalno stanovništvo se ipak trudi i učestvuje u programima obnove prirodnog divljeg života.

Izvori[uredi - уреди | uredi izvor]