Maintirano

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Maintirano
Koordinate: 18°4′S 44°1′E / 18.067°S 44.017°E / -18.067; 44.017
Država  Madagaskar
Provincija Mahajanga
Regija Melaki
Visina 23 [1]
Stanovništvo (2005.)
 - Područje utjecaja 16 000
Vremenska zona DST (UTC+3)
Karta
Maintirano na mapi Madagaskara
Maintirano
Maintirano
Maintirano na karti Madagaskara

Maintirano je grad na zapadu Madagaskara od 16 000 stanovnika, administrativni centar Regije Melaki i Distrinkta Maintirano u Provinciji Mahajanga.

Maintirano na malagaškom znači - crna voda ili mrtva voda[1], a to ime doista i odgovara mjestu, jer se ono nalazi usred močvarne lagune na obali Mozambičkog kanala. U Maintiranu su većinsko stanovništvo Sakalave jedan od malagaških naroda.

Historija[uredi | uredi kod]

Na početku 17. vijeka do Maintirana su doplovili portugalski moreplovci, ali od njihova boravka ništa nije ostalo. Maintirano se počeo oblikovati kao grad za vrijeme francuske kolonijalne uprave, kad su u mjesto došli živjeti prvi Francuzi početkom 20. vijeka.

Maintirano je prometno vrlo izoliran, jer je magistralna cesta br.1 (u izgradnji) od Tsiroanomandidija nadalje teško prohodna, čak i za terenska vozila u sušnom razdoblju, a sa lokalnog aerodroma ne postoje redovne linije.

Maintirano je vrlo siromašan grad, koji ima bolnicu, sud[2] i stalnu meteorološku stanicu.[1]

Pored Maintirana leži Masiv Antsingi (70 km istočno prema Morafenobeu) tu je moguće vidjeti formacije neobičnih kraških stijena koje Malgašani zovu - tsingi (ali nešto manje od onih u Rezervatu prirode Tsingi de Bemaraha). Odmah pored grada pored sela Ambereni nalazi se Jezero Bemamba, veliki rezervat ptica močvarica, od 50 km². [1]

Geografske i klimatske karakteristike[uredi | uredi kod]

Maintirano leži u močvarnoj laguni Mozambičkog kanala između ušća dviju rijeka. Južno pored grada, svoje ušće ima rijeka Namela, na kojoj je i gradska luka, a sjeverno od grada rijeka Manomba.[1] Maintirano je udaljen 500 km od glavnog grada Antananarivo ali je dionica od 380 km do Tsiroanomandidija teško prohodna, tako da je ta cesta praktički neupotrebljiva. Maintirano ima vruću i suhu tropsku klimu sa prosječnom dnevnom temperaturom od preko 30 °C.

Transport, Privreda[uredi | uredi kod]

Do Maintirana treba doći nacionalni magistralni put br. 1 preko kojeg bi grad bio povezan sa Antananarivom, i ostatkom zemlje, ali on je dovršen samo do Tsiroanomandidija. Od grada vodi regionalna cesta 8a prema mjestu - Anatsalova i rezervatu prirode Rezervatu prirode Tsingi de Bemaraha, duga 116 km. Maintirano ima malu skromnu luku u estuariju rijeke Namela, do koje mogu doći samo brodovi manje tonaže. Maintirano ima i mali Aerodrom Maintirano (IATA: MXT ICAO: FMMO) [3] iz kojeg nema redovnih linija, već se leti jedino po narudžbi.

Većina stanovnika Maintirana njih - 55%, bavi se ribarstvom, a 34% poljoprivredom. Najviše se uzgajaju banane, kukuruz, krumpir i riža. U industriji radi 0.8% a u administraciji i uslugama 10.2% stanovnika.[2]

Povezano[uredi | uredi kod]

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. 1,0 1,1 1,2 1,3 1,4 Localités Maintirano (francuski) ( (PDF)). Dilag-tours. Pristupljeno 16. 10. 2011. 
  2. 2,0 2,1 „ILO census data”. Cornell University. 2002. Pristupljeno 17. 10. 2011. 
  3. Maintirano Airport, Maintirano, Madagascar

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]