Lois McMaster Bujold

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Lois McMaster Bujold
Biografske informacije
Rođenje2. 11. 1949. (1949-11-02) (dob: 74)
Columbus, Ohio
Nacionalnostamerička
Obrazovanje
Zanimanjespisateljica
Opus
Književne vrstescience fiction, fantasy
Web-stranica
http://www.dendarii.com/

Lois McMaster Bujold (Columbus, Ohio, 2. 11. 1949.) je američka spisateljica znanstvene fantastike i fantastike.

Bujold je rastavljena i ima dvoje odrasle djece, a trenutačno živi u Minneapolisu.

Sami počeci

[uredi | uredi kod]

Lois je kći Roberta Charlesa McMastera koji je potaknuo njezinu početnu zainteresiranost u SF, kao i pojedine stavove u Vorkosigan sagi. Cijeli život je strastveni čitatelj, sama priznaje kako je već u devetoj godini počela čitati znanstvenu fantastiku, a kasnije i druge žanrove. Ozbiljno se počela baviti pisanjem tek kasnije u životu, pod utjecajem iskustva svoje prijateljice iz djetinjstva.

Napisala je tri knjige (Krhotine časti, Ethan od Atosa i Pripravnik za ratnika) prije nego što je Pripravnik za ratnika bio prihvaćen nakon četiri odbijanja. Nakon što je ta knjiga ostvarila zapažen uspjeh kod čitatelja, Baen Books je pristao objaviti i druge dvije novele koje je ranije napisala. Tako je i započela Bujoldina karijera u znanstvenoj fantastici.

Također se željela dokazati i na području fantastike, ali se rano susrela sa preprekama. Njezin prvi proboj u žanr fantastike bio je sa knjigom Prsten duša (The Spirit Ring). Napisala je knjigu "po narudžbi", pokušavala ju je prodati uokolo i naišla je na veoma niske ponude, što ju je prisililo da se vrati Baen Booksu, gdje je Jim Baen otkupio Prsten duša za poštenu cijenu u zamjenu za obećanje da će napisati još knjiga o Vorkosiganima. Bujold je to smatrala dobrim iskustvom, zajedno sa osrednjom prodajom knjige kao i manjkom odobravanja od strane kritičara.

Gotovo čitavo sljedeće desetljeće neće se pokušati probiti na žanru fantastike, sve do knjige Prokletstvo Caliona (The Curse of Chalion). I ovu knjigu baš kao i Prsten duša napisala je "po narudžbi" i ponudila ju je na dražbi knjiga. Ali ovaj put, naišla je na znatan kritički i prodajni uspjeh, priključivši se na prijelazno tržište fantastike i romantičnog žanra.

Književna ostvarenja i nagrade

[uredi | uredi kod]

Bujold je jedna od najpriznatijih pisaca na svojem području, budući da je osvojila prestižnu nagradu Hugo za najbolju novelu četiri puta, podjednako kao i Robert A. Heinlein prije nje. Ples zrcala je istovremeno 1995. godine osvojio Hugo i Locus. Ostali romani iz serijala o Milesu Vorkosiganu redovito su dobivali nominacije za nagrade Hugo i Nebula. Na području Fantastikae, sa Prokletstvom Chaliona osvojila je Mythopoeic Award for Adult Literature i bila je nominirana za World Fantasy Award u 2002. godini četvrtu nagradu Hugo i drugu nagradu Nebula dobila je za svoju novelu Paladin duša.

Najpoznatija je po svojoj seriji novela o Milesu Vorkosiganu, tjelesno osakaćenom međuzvjezdanom špijunu i admiralu plaćenika s planeta Barrayara, radnja se odvija nekih otprilike 1000 godina u budućnosti. U toj seriji prikazana je Bujoldina vještina korištenja različitih žanrova i pod-žanrova znanstvene fantastike. Raniji se naslovi općenito mogu svrstati među djela svemirske opere u kojima ne nedostaje bitaka, urota i nevjerojatnih obrta, dok u novijim svescima Miles postaje više detektivom. U Građanskoj dužnosti, Bujold istražuje jedan drugi žanr - visoko klasnu ljubav sa zapletom koji odaje počast romantičnim novelama Georgette Heyer (kao što je potvrdila u svojoj posveti). U središtu katastrofalne večere, s dosta nesporazuma i dijaloga koji opravdavaju podnaslov knjige "Komedija biologije i ponašanja". Njezin psihološki uvid u situaciju i stvaranje složenih likova posebno je cijenjen od strane mnogih čitatelja.

Postoji znatan broj rasprava između čitatelja oko toga koji je najbolji redosljed za čitanje sage o obitelji Vorkosigan. Neki smatraju da je bolje čitati prema redosljedu kojim su djela objavljena, drugi prema samoj kronologiji djela ili prema nekom drugom redosljedu. To ocrtava široko prihvaćeno mišljenje da se ova serija sastoji od skupine samostalnih djela koja se mogu čitati i kao samostalne cjeline.

Autorica se izjasnila da je njezina serija o Milesu Naismithu Vorkosiganu oblikovana prema knjigama Horatia Hornblowera u kojima se prikazuje život samo jedne osobe. Po temama koje obrađuje, također odražava rad Dorothy L. Sayer i njezinog tajanstvenog lika lorda Petera Wimsleya. Bujold je također ustvrdila da je dio izazova u pisanju serijala u tome što će se mnogi čitatelji susresti sa pričama "potpuno slučajnim redosljedom", tako da mora pružiti dovoljno pozadine u svakoj knjizi bez pretjeranog ponavljanja. U najnovijim izdanjima njezinih priča o Vorkosiganu na kraju je pridodan i dodatak u kojem je sažeta unutarnja kronologija serijala.

Djela

[uredi | uredi kod]

Znanstvena fantastika

[uredi | uredi kod]

Saga o obitelji Vorkosigan

Popisana po kronološkom redu:

Skupni svesci:

  • Cordeliina čast (obuhvaća - Krhotine časti i Barrayar)
  • Mladi Miles (obuhvaća - Pripravnik za ratnika, Planine korote i Vorska igra)
  • Miles, misterija i pustošenje (obuhvaća - Cetaganda, Ethan od Athosa, Labirint)
  • Milesove pustolovine (obuhvaća - Granice vječnosti, Braća po oružju, Ples zrcala)
  • Miles, mutanti i mikrobi (obuhvaća - Slobodni pad, Diplomatski imunitet, Labirint)
  • Zaljubljeni Miles (predstoji 2008; obuhvaća - Komarr, Građanska dužnost, Zimoslavni darovi)
  • Vorkosiganove igre (izdano; obuhvaća - Vorska igra, Planine korote, Labirint i Granice vječnosti)

Fantastika

[uredi | uredi kod]
  • Prsten duša (1993)

Svemir Chaliona:

Nož dijeljenja:

Vanjske veze

[uredi | uredi kod]