Kuprej

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kuprej
Kouprey at Vincennes Zoo in Paris by Georges Broihanne 1937.jpg
Holotip kupreja što ga je 1937. opisao Achille Urbain
Status zaštite
Status iucn3.1 CR.svg

Status zaštite: Kritično (IUCN 3.1)

Naučna klasifikacija
Carstvo: Animalia
Koljeno: Chordata
Razred: Mammalia
Red: Papkari
Porodica: Šupljorošci
Potporodica: Goveda
Rod: Bos
Vrsta: B. sauveli
Dvojni naziv
Bos sauveli
Urbain, 1937.
Bos sauveli distribution.svg

Kuprej (latinski: Bos sauveli; kmerski: គោព្រៃ), znan i kao šumski ili sivi bivol, je malo poznata, šumska vrsta divljeg goveda koja obitava u Jugoistočnoj Aziji. Kuprej ima visoko i usko tijelo, duge noge, grbu na leđima i duge rogove, koji su različiti kod muških i ženskih primjeraka; oba spola imaju drugi rep. Mogu izrasti do 2.3 metra, a izmjerena masa kreće im se od 680 do 910 kilograma; postoje izvještaji iz Vijetnama o jedinkama mase i do 1,700 kg, ali vjeruje se kako su isti lažni, zbog činjenice da daleko premašuju sva poznata i provjerena mjerenja. Žive u malim krdima predvođenim ženkom, a hrane se biljem. Tokom dana obitavaju u šumi, dok se tokom noći hrane na otvorenom.

Godine 1937., mladi mužjak kupreja poslan je u pariški zoo Vincennes, gdje ga je opisao francuski zoolog Achille Urbain i proglasio holotipom. Broj kupreja danas je izrazito malen (manji od 250), ako ih je uopće preostalo u divljini; posljednji primjerak viđen je 1983. godine. Njihov nestanak bio je posljedica degradacije staništa, bolesti i izlova. IUCN mu je dodijelio status kritično ugrožene vrste, uz mogućnost da se radi o izumrloj vrsti. Primjerci u zatočeništvu ne postoje; primjerak iz pariškog zooa uginuo je početkom Drugog svjetskog rata.

Kuprej je nacionalni sistavac Kambodže. Izuzev te zemlje, navodna staništa su mu južni Laos, jugoistočni Tajland i zapadni Vijetnam.