Korejska socijaldemokratska partija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Korejska socijaldemokratska
partija

(Korejski: 조선사회민주당)
Simbol partije
Predsednik Centralnog komiteta Kim Pjong Sik
Osnovana 3. novembar 1945.
Sedište Pjongjang
Država Sjeverna Koreja Severna Koreja
Mladi ogranak Liga socijaldemokratske omladine
Ideologija Socijaldemokratija,
Demokratski socijalizam.
Politička pozicija Levica,
Levi centar.
Vrhovna Narodna skupština DPRK
51 / 687
internet stranica
Osnivački kongres Demokratske stranke Koreje.

Korejska Socijaldemokratska partija (Skraćeno: KSDP) je politička stranka u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji, ona je u savezu sa vladajućom Radničkom partijom Koreje. U početku je bila umerena socijaldemokratska stranka, formirana je 3. novembra 1945. godine od strane srednjih i malih preduzetnika, trgovaca, akademske populacije, sitne buržoazije, seljaka i hrišćana sa ciljem da uspostavi demokratsko društvo u Koreji.

Ideološka teorija stranke drži se nacionalne socijaldemokratije koja je prilagođena nacionalnim interesima Koreje i istorijskim uslovima kao i nacionalne karakteristike njen osnovni politički moto je nezavisnost, suverenitet, demokratija, mir i odbrana ljudskih prava. [1]

Partijska ideologija je prilagođena tokom godina u korist saveza sa Radničkom partijom Koreje. Do januara 1981. godine, stranka se zvala Demokratska stranka Koreje. Ona je deo Demokratskog front za ponovno ujedinjenje otadžbine, ona čini koaliciju sa Čondističkom Čongu partijom i Radničkom partijom Koreje kojom dominira komunistička Džuče ideologija i vojna politika.

Trenutno na čelu stranke nalazi se Kim Pjong Sik, koji je predsednik Centralnog komiteta Korejske Socijaldemokratske partije [2] i potpredsednik kupoprodajnog ministarstva Demokratske Narodne Republike Koreje od izbora 2009. godine koji su održani u Demokratskoj Narodnoj Republici Koreji. [3]

Mnoge zapadne države načelu sa Sjedinjenim Američkim Državama optužuje ovu stranku da je Vlada Severne Koreje koristi kao piona ili oruđe za povezivanje sa zapadnim kapitalističkim državama kao deo Demokratskog front za ponovno ujedinjenje otadžbine na izboru državnih vođa iz Radničke partije Koreje i članova parlamenta. Ovu tvrdnju Korejska socijaldemokratska partija odbacuje, jer kako navodi ona čini vlast isključivo putem izbora.

Izvori[uredi | uredi kod]

  1. „Workers’ Party of Korea”. Arhivirano iz originala na datum 2014-07-09. Pristupljeno 2015-04-12. 
  2. „North Side Committee for Implementing June 15 Joint Declaration Meets”. Arhivirano iz originala na datum 2007-09-26. Pristupljeno 2015-04-12. 
  3. North Side Committee for Implementing June 15 Joint Declaration Meets Arhivirano 2007-09-26 na Wayback Machine-u, KCNA, January 30, 2007.

Spoljašnje veze[uredi | uredi kod]