Kenozoik

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Disambig.svg Za ostala značenja, v. Kenozoik (razvrstavanje).
Sisavci su bili glavni kopneni kralješnjaci kenozoika

Kenozojska era ili kenozoik (od grčkih riječi kainos = nov + zoe = život) je najmlađa od tri klasične geološke ere. Ona je zapoočela prije 65,5 miliona godina s kredsko-tercijarnim masovnim izumiranjem na kraju krede koje je označilo smrt posljednjih dinosaura na kraju mezozojskeere te traje i danas.

Kenozoik se dijeli u dva perioda - paleogen i neogen, a oni su podijeljeni u epohe. Paleogen se sastoji od epoha paleocena, eocena i oligocena, a neogen se sastoji od epoha miocena, pliocena, pleistocena te holocena, od kojih posljednja traje i danas. Kroz historiju je kenozoik bio odijeljen u periode (ili pod-ere) zvane tercijar (od paleocena do pliocena) i kvarternar (pleistocen i holocen), iako ih mnogi geolozi više ne priznaju.

Život u kenozojskoj eri[uredi - уреди | uredi izvor]

Kenozoik je doba sisavaca. Za vrijeme kenozoika su se sisavci razvili od malih, jednostavnih, općih oblika u razgranatu skupinu kopnenih, morskih i letećih žiivotinja. Kenozoik se isto tako može nazvati i dobom savana, te međusobno ovisnih kritosjemenjača i insekata. Ptice su također prilično evoluirale u kenozoiku.

Geološki gledano, kenozoik je dobi kada su se kontinenti pomakli do svojih današnjih pozicija. Australija-Nova Gvineja se razdvojila od Gondwane koja je krenula na sjever i konačno postala Jugoistočnom Azijom; Antarktika se pomakla na svoju današnju poziciju oko Južnog pola; Atlantski ocean se proširio, a pred kraj ere se Južna Amerika spojila sa Sjevernom Amerikom KOrce.

V. također[uredi - уреди | uredi izvor]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

  • British Caenozoic Fossils, 1975, The Natural History Museum, London.
Fanerozoički eon
Paleozoička era Mezozoička era Kenozoička era
Kenozojska era
Paleogen Neogen