Fanerozoik

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Fanerozoički ili fanerozojski (ponekad fenerozoički) eon je period geološkog vremena tokom koga je postojalo bogatstvo životinjskih oblika. Otprilike pokriva 545 miliona godina i započinje u doba kada su se prvi put pojavile raznolike životinje s tvrdim ljuskama. Fanerozoički eon još uvijek traje. Vrijeme prije početka fanerozoika se zove prakamabrij. Točno vrijeme koje označava među između fanerozoika i prakambrija još uvijek nije najjasnije. U 19. vijeku je međa bila određena s pojavom prvih raširenih metazojskih fosila. Ali nekiliko stotina taxa prakambrijskih metazoa je identificirano otkad je počelo njihovo sistematsko proučavanje 1950-ih. Većina geologa i paleontologa bi vjerojatno kao prakambrijsko-fanerozoičku među odredilo ili klasičnu točku gdje se pojavljuju prvi trilobiti i arheocijate; na prvu pojavu složenih jazbina za prehranu zvanih Phycodes pedum; ili na prvu pojavu malih, uglavnom neartikulaarnih, oklopljenih oblika zvanih mala školjkasta fauna'. Te tri razdjelne točke su međusobno udaljene nekoliko miliona godina jedna od druge.

Fanerozoik je podijeljen u tri erepaleozoik, mezozoik i kenozoik. U starijoj literaturi se izraz fanerozoik uglavnom koristi kao period koji zanima paleontologe. Izraz je u tom smislu počeo iščezavati iz moderne literature.

Vremenski period fanerozoika uključuje naglu pojavu različitih vrsta životinjskog stabla; evoluciju tog stabla u različite oblike; pojavu kopnenih biljaka; razvitak složenih biljaka; evoluciju riba; pojavu kopnenih životinja; i razvitak modernih fauna. Tokom tog perioda su se kontinenti razdvojili, ponovno skupili u jedinstvenu kopnenu masu zvanu Pangea i konačno razdvojili u šest različitih kontinentalnih masa.

Povezano[uredi - уреди | uredi kôd]

Fanerozoički eon
Paleozoička era Mezozoička era Kenozoička era
Prekambrij  
Hadski eon Arhaički eon Proterozoički eon Fanerozoički eon