Keith Ellison

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Keith Ellison
Keith Ellison


Na dužnosti
Dužnost preuzeo 
3. januar 2007.
Prethodnik Martin Olav Sabo
Nasljednik inkumbent

Rođen/a 04. 8. 1963. (1963-08-04) (dob: 60)
Detroit
Politička stranka Demokratska-farmersko-laburistička partija
Suprug/a Kim Ellison
Djeca Amirah Ellison
Jeremiah Ellison
Elijah Ellison
Isaiah Ellison
Prebivalište Minneapolis, Minnesota
Alma mater Wayne State University, University of Minnesota
Zanimanje advokat
Religija sunitski islam
Website Congressman Keith Ellison

Keith Maurice Ellison (4. august 1963 - ) je američki demokratski političar i pravnik, koji od 2006. godine služi kao član Predstavničkog doma Kongresa za 5. kongresni okrug Minnesote, a koji je poznat kao prvi i zasad jedini musliman izabran u američki Kongres.

Životopis[uredi | uredi kod]

Ellison je odrastao u crnoj rimokatoličkoj porodici čiji su članovi sudjelovali u pokretu za građanska prava. Za vrijeme studija se preobratio na islam, a također je pisao i nekoliko članaka u prilog kontroverzne crne nacionalističke organizacije Nacija islama. Tada se oženio i za suprugu Kim s kojom ima četvoro djece. Nakon studija je radio kao advokat.

Ellison je u dva mandata (2002. i 2004.) izabran u Predstavnički dom Minnesote, a godine 2006. je izabran u Kongres, i to nakon što je osvojio predizbore Demokratske stranke te tako sebi osigurao mandat u okrugu čiji birači tradicionalno podržavaju upravo tu stranku. Njegovo inzistiranje da zakletvu kao novi kongresnik položi Kuranom umjesto Biblijom je izazvalo kontroverze.

Ellison u svojim političkim pogledima pripada lijevom krilu Demokratske stranke, te je podržava zdravstvenu reformu, te bio žestoki kritičar rata u Iraku, zalažući se za hitno i bezuvjetno povlačenje američkih trupa. Godine 2007. se pridružio grupi kongresnika koja je pokušala impeachment|opozvati Dicka Cheneya, a izazvao je kontroverze izjavama koje su shvaćene kao usporedba napada 11. septembra sa paljenjem Reichstaga.

Ellison je bio jedan od prvih vodećih američkih političara koji je podržao Baracka Obamu u predsjedničkoj kampanji, a danas se smatra jednim od njegovih najvažnijih saveznika.

Izvori[uredi | uredi kod]

Eksterni linkovi[uredi | uredi kod]

Članci[uredi | uredi kod]

Predstavnički dom SAD
Prethodi:
Martin Olav Sabo
Član iz države U.S. House of Representatives
from Šablon:Ushr

2007 – present
Slijedi:
Incumbent