Katolička Crkva u Poljskoj

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije

Katolička Crkva u Poljskoj je najveća vjerska zajednica u Poljskoj, podjeljena je na 14 biskupija, 27 nadbiskupija i vojni ordinarij. Otkako je u Poljskoj službeno usvojeno zapadno kršćanstvo 966. godine, Katolička Crkva je odigrala važnu vjersku, političku i kulturnu ulogu u zemlji.

Kroz stoljeća, Poljska je bila pretežno katolička zemlja, a za većinu Poljaka katoličanstvo je dio poljskog identiteta. Religija je bila dio onoga što razdvaja poljsku kulturu od susjedne Njemačke, napose istočne i sjeverne Njemačke koja je većinom luteranska, te istočnih zemalja koje su većinom pravoslavne.

Za vrijeme strane vlasti, Katolička Crkva je za mnoge Poljake kulturni čuvar u borbi za neovisnost i nacionalni opstanak. Na primjer, poljska opatija u Częstochowi, koja se uspješno oduprla u opsadi tijekom švedske invazije u 17. stoljeću, postala je simbol nacionalnog otpora okupaciji. Uspostavom komunističkog režima pod kontrolom Sovjetskog Saveza nakon Drugog svjetskog rata Crkvi je dopušteno da i dalje ispunjava svoju ulogu, iako nedavni navodi ukazuju da je postojala neka suradnja između klera i poljskog režima.[1] Izbor poljskog kardinala Karola Wojtyle 1978. godine za papu ojačao je Crkvu. Brojni posjeti Ivana Pavla II. svojoj zemlji dali su poticaj u protivljenju protiv sovjetskog režima. Njegova beatifikacija 2011. bila je trenutak ponosa i radosti za poljsku Crkvu.

Broj katolika[uredi - уреди | uredi izvor]

Trenutno većina Poljaka oko 88% pripadnici su Katoličke crkve dok ih 58% prakticira vjeru, prema istraživanju Centra za istraživanje javnog mijenja.[2] Prema Ministarstvu vanjskih poslova Republike Poljske, 95% Poljaka pripadaju Rimokatoličkoj Crkvi. [3]Međutim, to se temelji na broju ljudi krštenih u djetinjstvu, [4] podatke koje daje sama Crkva. CIA Factbook daje broj od 89,8% pripadnika Rimokatoličke Crkve i oko 75% stanovnika koji prakticiraju vjeru.[5] Stope vjerskog štovanja stalno se smanjuju, međutim ostaje da je Poljska jedna od najpobožnijih zemlje u Europi. Poljski katolici sudjeluju u sakramentima češće nego njihovi kolege u većini zapadnoeuropskih i sjevernoameričkih zemalja. Na primjer, 2009. istraživanje provedeno od strane same Crkve pokazala je da 80% Poljaka ide na Ispovijed najmanje jednom godišnje, a 60% češće nego jednom godišnje.[6] Tarnów je najreligiozniji grad u Poljskoj, a Lodz najmanje. Općenito, južni i istočni dio Poljske su više religiozni od onih zapadnih i sjevernih. Ipak, velika većina Poljaka i dalje za sebe govori, da su rimokatolici. [7]

Hijerarhija[uredi - уреди | uredi izvor]

  • Nadbiskupija
    • Biskupija        

Latinska imena biskupija u kurzivu.

Map of Poland with dioceses

Vanjske poveznice[uredi - уреди | uredi izvor]

Izvor[uredi - уреди | uredi izvor]