Kana Radević

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu

Svjetlana Kana Radević (1924–1990) bila je jugoslavenski arhitekta.

Rođena je 21. novembra 1937. u Cetinju. Gimnaziju je završila u Podgorici, a onda se dalje školovala u Beogradu. Magistrirala je u SAD, specijalizirala u Parizu i Salzburgu, boravila u Japanu, studirala i istoriju umjetnosti). Važi kao autor koji se strasno vezuje za istorijsko u čovjeku. Njena usavršavanja bila su nakon projektovanja hotela Podgorica. Za taj projekat je dobila svoju najznačajniju nagradu.[1] Kana Radević je najmlađi laureat u cjelokupnom ciklusu Saveznih nagrada “Borbe”, a te 1968. godine primila tri najznačajnija priznanja:

  • Republičku nagradu za arhitekturu Borba
  • Saveznu nagradu za arhitekturu Borba
  • Trinaestojulsku nagradu Crne Gore

Bila je aktivna u svim oblicima profesionalnog delovanja, sve do funkcija u savezima arhitekata svih nivoa i formi, urbanista koliko i graditelj. Njena arhitaktura je moderna ali i ukorjenjena u doline i brda, more i nebesa Crne Gore.

Wikiquote „Pauk je jedan od najvećih graditelja. Njegova mreža je jedna od najfinijih i najtananijih konstrukcija koje se mogu izvesti. –Svjetlana Kana Redević“
()

Nije imala ni 30 godina kada je dobila nagradu lista Borba, najprestižnije arhitektonsko priznanje u socijalističkoj Jugoslaviji za projekat hotela Podgorica. Istovremeno je i jedina žena nosilac te nagrade. Kritika je jedinstvena u mišljenju da na crnogorskim prostorima nema objekta koji je tako pristao i uklopljen organski uz postojeći prirodni ambijent. On sam liči na moračke pećine.

Ostvarenja[uredi - уреди | uredi izvor]

Literatura[uredi - уреди | uredi izvor]

Reference[uredi - уреди | uredi izvor]