K. R. Narayanan

Iz Wikipedije, slobodne enciklopedije
Idi na navigaciju Idi na pretragu
Kocheril Raman Narayanan
datum rođenja: 4.2. 1921.
datum smrti: 9.11. 2005.
Predsjednik Indije
redoslijed službe: 10. predsjednik
preuzeo dužnost: 25.7. 1997.
napustio dužnost: 25.7. 2002.
prethodnik: S. D. Sharma
nasljednik: A. P. J. Abdul Kalam

Kocheril Raman Narayanan (Malayalam: കോച്ചേരില് രാമന് നാരായണന്; 4.2. 19219.11. 2005.), također poznat kao K. R. Narayanan, bio je deseti predsjednik Republike Indije. On je jedini Dalit i jedini Malayali koji je postao predsjednik.

Rođen je u južnoj državi Kerala, a nakon kraće novinarske karijere i studija političkih nauka na Londonskoj školi ekonomije uz stipendiju, Narayanan je započeo javnu službu u Indiji kao član Indijske vanjske sluđbe u Nehruovoj administraciji. Služio je kao ambasador u Japanu, Ujedinjenom Kraljevstvu, Tajlandu, Turskoj, NR Kini i Sjedinjenim Američkim Državama a za njega je Nehru govorio da je "najbolji diplomat u zemlji".[1] Politikom se počeo baviti na zahtjev Indire Gandhi te tri puta uzastopno bio izabran u Lok Sabhu gdje je služio kao državni ministar u Unijskom kabinetu pod Rajivom Gandhijem. Izabran je za potpredsjednika 1992. godine, a predsjednikom je postao godine 1997.

U Indiji, gdje je položaj predsjednika uglavnom ceremonijalne prirode bez izvršnih ovlasti, Narayanan se smatrao kao nezavisni id inamična predsjednik koji je postavio nekoliko presedana i pojačao položaj najveće ustavne funkcije. Sebe je opisivao kao "radnog predsjednika" koji je radi "unutar sva četiri kuta Ustava"; nešto između "izvršnog predsjednika" koji ima direktnu vlast i "predsjednika dizača-ruku" koji prihvaća vladine odluke bez da o njima razmišlja.[2] Koristio je svoje diskrecijske ovlasti predsjednika i napustio konvencije i presedane u mnogim situacijama, ali ne samo kada su u pitanju bila imenovanja premijera u slučaju manjinskog parlamenta, raspuštanja [[državna vlada|državnih vlada], uvođenja predsjedničke uprave na zahtjev Unijinog kabineta, odnosno kargilskog konflikta. Predsjedao je proslavi zlatnog jubileja indijske nezavisnosti a za vrijeme općih izbora 1998. godine postao je prvi indijski predsjendik koji je glasao, stvorivši novi presedan.

Bilješke[uredi - уреди | uredi izvor]

  1. Manmohan Singh: Condolence message. preuzeto 24. feb. 2006.
  2. Interview with K. R. Narayanan on Independence day, 15 Aug. 1998; by N. Ram, Editor, Frontline ["K. R. Narayanan in conversation with N. Ram", The Hindu, 10 Nov. 2005. preuzeto 24. feb. 2006].


Predsjednici Indije Zastava Indije
Rajendra Prasad Sarvepalli Radhakrishnan Zakir Hussain V. V. Giri Muhammad Hidayat Ullah V. V. Giri Fakhruddin Ali Ahmed Basappa Danappa Jatti Neelam Sanjiva Reddy Zail Singh R. Venkataraman Shankar Dayal Sharma K. R. Narayanan Abdul Kalam
Prethodi:
A. K. Balan
Zastupnik u Lok Sabhu za Ottapalam
1984-1992
Slijedi:
S. Sivaraman
Prethodi:
Shankar Dayal Sharma
Potpredsjednik Indije
21.8. 1992-24.7., 1997
Slijedi:
Krishan Kant
Prethodi:
Shankar Dayal Sharma
Predsjednik Indije
25.7., 1997-25.7. 2002
Slijedi:
A. P. J. Abdul Kalam