Južnoarapska Federacija

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Colony of Aden
اتحاد الجنوب العربي
Protektorat
  
1962. – 1967.   
Zastava Grb
Zastava Grb
Lokacija
Lokacija
Glavni grad Aden
Jezik/ci arapski
Religija islam
Politička struktura Protektorat
Historija
 - Uspostavljena 4. april 1962
 - Ukinuta 30. novembar 1967

Južnoarapska Federacija (arapski: اتحاد الجنوب العربي) je naziv za kratkotrajni britanski protektorat) koji je egzistirao od 1962 do 1967 godine na jugozapadu Arapskog poluotoka.

Historija[uredi | uredi kod]

Federaciju su osnovale 4. aprila 1962 15 britanskih vazalnih država (emirata, sultanata i šeikata) članica dotadašnje Federacije Arapskih Emirata Juga. Federaciji se 18. januara 1963 pridružila i krunska Kolonija Aden, te u junu 1964 Sultanat Gornji Avlaki tako da je ukupni broj članica bio 17.

Ova kratkotrajna država kojoj su Britanci na sve načine željeli osigurati budućnost, izdavala je vlastite marke i sudjelovala na međunarodnim sportskim natjecanjima, tako je poslala svoje predstavnike na Igre Commonwealtha 1966 u Kingston na Jamajku.

Od samog svog osnutka Južnoarapska Federacija bila je poprište žestokih gerilskih borbi između dviju jemenskih gerilskih organizacija; Narodno oslobodilački fronta (NLF) i Fronta za oslobođenje okupiranog Južnog Jemena (FLOSY) s jedne strane te vojske i policijskih snaga Federacije pomagane od strane britanske vojske razmještene po Federaciji još od vremena Protektorata Aden. Borbe i veliki politički nemiri kulminirali su 20. juna 1967 kad je došlo do pobune i otkazivanja poslušnosti u vojsci Federacije, koja se proširila i na policiju. Kratkotrajni red su uspostavile jedinice britanske vojske, ali su i one krajem novembra 1967 napustile zemlju iscrpljene stalnim gerilskim napadima NLF-a i FLOSY-a. Odmah po njihovu odlasku vlast je preuzela Narodno oslobodilački fronta (NLF) i proglasila Demokratsku Narodnu Republiku Jemen 30. novembra 1967 godine.

Karta Južnoarapske Federacije i Južnoarapskog Protektorata

Države članice federacije[uredi | uredi kod]

Povezano[uredi | uredi kod]

Bibliografija[uredi | uredi kod]

  • Paul Dresch: A History of Modern Yemen.Cambridge, UK: Cambridge University Press, 2000. (en)
  • R.J. Gavin: Aden Under British Rule: 1839-1967. London: C. Hurst & Company, 1975. (en)
  • Tom Little: South Arabia: Arena of Conflict. London: Pall Mall Press, 1968. (en)