Josip Abramović

Izvor: Wikipedija
Prijeđi na navigaciju Prijeđi na pretragu
Josip Abramović
RođenjeJulije Abrahamsohn
(1882-01-15)15. 1. 1882.
Temišvar, Austro-Ugarska Monarhija
Smrtjanuar 1942. (dob: 60)
Koncentracijski logor Jasenovac
Uzrok smrtiubijen u Holokaustu
NacionalnostJugoslaven
EtnicitetŽidov[1][2]
DržavljanstvoKraljevina Jugoslavija
Zanimanjeadvokat
Suprug/aJelisava (Rosenbaum) Abramović
DjecaĐuro Abramović
Zlatko Abramović
RoditeljiZaharije Abrahamsohn
Jeanette (Pollak) Abrahamsohn

Josip Abramović (rođen: Julije Abrahamsohn) (Temišvar, Austro-Ugarska Monarhija, 15. 1. 1882 - Koncentracijski logor Jasenovac, 1942), jugoslavenski advokat, filantrop, predsjednik Židovske općine Brod na Savi tj. Slavonski Brod i protivnik cionističkog pokreta na području hrvatskih zemalja unutar Austro-Ugarske Monarhije i kasnije Kraljevine Jugoslavije. Ubijen je za vrijeme Holokausta.

Biografija[uredi | uredi kod]

Dr. Josip Abramović je rođen 15. 1. 1882 u Temišvaru za vrijeme Austro-Ugarske Monarhije u porodici Zaharije i Jeanette Abrahamsohn.[2] Dr. Abramović je sudjelovao na zasjedanju Prvog cionističkog kongresa u Osijeku 1904 godine kao dio skupine "Osječki hrvatski akademičari Mojsijeve vjere". Dr. Abramović je u svom govoru cionizam označio kao izraz slabosti utopističkih ljudi koji nemaju snage za borbu s antisemitizmom te da on ne zna drugu domovinu osim Hrvatsku. U svom govoru je također istaknuo da se svaka nacionalna težnja kosi s drugim narodom: "Vi gojite židovski jezik, a hrvatski narod hrvatski. Tu mora doći do sukoba. Sijonizam je šport i to vratoloman. Vašim radom dovesti će te i u Hrvatskoj do Kišnjeva. Hrvatska je naša majka, a mi smo njezini sinovi. Budimo Hrvati i ništa drugo i riješili smo židovsko pitanje u Hrvatskoj.". Zbog ove izjave nastala je velika graja u dvorani, tako da je predsjednik nakon toga oduzeo riječ tada mladom pravniku dr. Abramoviću. Dr. Abramović je na tom kongresu bio optužen da je kao asimilant neprijatelj cionizma među Židovima.[3] 1927 bio je izabran za gradskog zastupnika u Brodu na Savi s posebne Židovske liste. 1930 bio je izabran za predsjednika Židovske općine Brod na Savi. Tu je dužnost obnašao do 1934 godine. Za vrijeme njegovog mandata sazidana je kapela na groblju, a također je izvršena adaptacija stare zgrade iza sinagoge u kojoj su stanovali rabin i kantor. Od 1934 bio je član Rotari kluba Brod na Savi.[2] 1935 godine, na Božić, dr. Abramović je uz Maksa Bosnića sudjelovao u darivanju školske djece slabijeg imovinskog stanja.[4] Dobitnik je zlatne knjige Keren Kajemet Le Israel. Dr. Josip Abramović je bio oženjen za Jelisavu Abramović sa kojom je imao dvojicu sinova; Đuru i Zlatka. Ubijen je u januaru 1942 od strane ustaša u koncentracijskom logoru Jasenovac za vrijeme marionetske Nezavisne Države Hrvatske (NDH).[2]

Reference[uredi | uredi kod]

  1. Istraživački i dokumentacijski centar CENDO (Židovska općina Zagreb): Žrtve i preživjeli; Abramović Dr. Josip
  2. 2,0 2,1 2,2 2,3 Stribor Uzelac Schwendemann, 2010, str. 10
  3. Institut društvenih znanosti "Ivo Pilar"; Ljiljana Dobrovšak; Prvi cionistički kongres u Osijeku 1904. godine; stranica 490; god. 37, broj 2, Zagreb, 2005.
  4. Povijest Rotary-a u Slavonskom Brodu. Rotary Club Slavonski Brod. Preuzeto 9. 6. 2015

Literatura[uredi | uredi kod]

  • Uzelac Schwendemann, Stribor (2010). Leksikon mrtvih (Prilog za prouĉavanje povijesti brodske Židovske zajednice), Slavonski Brod: Muzej Brodskog Posavlja. ISBN 978-9536357461 Uneseni ISBN nije važeći.